Без категория

Преглед на националния печат

печат

В. „Сега“
Възможно е НЗОК да вземе безлихвен заем от държавата
Здравната каса обмисля вариант да вземе безлихвен заем от държавата, след като в сряда ГЕРБ обяви: „Дотук беше!“, и се отметна от обещанието си да прокара актуализация на бюджета заедно с ДПС. Това съобщи здравният зам.-министър Бойко Пенков, който е и шеф на надзора на НЗОК. Според него това означава собствен дефицит на касата, който после да бъде покрит в рамките на бюджета, когато има редовен парламент.

Плевнелиев подгрява няколко резервни състава за служебен кабинет
По няколко кандидати за всеки министерски пост е подсигурил президентът Росен Плевнелиев за бъдещия служебен кабинет.Титулярите ще станат ясни чак на 6 август, когато с указ Плевнелиев ще разпусне парламента и ще назначи служебното правителство. От вчера на „Дондуков“ 2 текат срещи на четири очи с харесаните за министри. Да излиза от сградата на президентството бе забелязан подуправителят на БНБ Калин Христов, спряган за бъдещ финансов министър или премиер.

Партийните злоупотреби с лични данни остават ненаказани
Повече от два месеца след като излязоха наяве крупните злоупотреби на партии с лични данни на граждани на отминалия евровот, наказани все още няма. Това стана ясно от отчета на шефа на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Скандалът избухна, след като стотици хора се оплакаха, че личните им данни са били ползвани без позволение в подписките, които кандидат-участниците в изборите за ЕП са длъжни да представят при регистрация.

В.“Монитор “
7 моточенгета в ареста след акция “Сигма”
7 полицаи от моторизираното звено “Сигма” бяха закопчани при спецакция на МВР и прокуратурата. Зад решетките беше прибран и шефът на моточенгетата Ивайло Василев.
Операцията по задържането на полицаите продължи два дни – от сряда късно вечерта до вчера следобед. Първи зад решетките бе прибран именно Василев. Акцията по ареста на седмината се реализира от Ди­­рекция “Вътрешна сигурност” на ведомството и е под ръководството на Спе­циа­лизираната прокуратура.

Близките на удавена не искат да приберат тялото и от моргата
Близките на удавената 19-годишна Верка Якимова от Пазарджик заплашиха вчера, че няма да приберат трупа на момичето, защото е осквернен при направената аутопсия. Това коментира директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев. Според религиозните им вярвания след това оскверняване те не могат да погребат момичето, защото е било видяно голо, макар и мъртво, от мъж, т.е. доктора, извършил аутопсията. Подобно нещо било недопустимо по тяхната религия.

Приходите в туризма с 20% надолу
През летния сезон приходите в туризма ще паднат с 20%, даже и повече. Това прогнозира Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.
“Основно намалението на постъпленията се дължи на обезценяването на руската рубла”, смята експертът. “От началото на сезона руснаците по нашите плажове сега са с една десета по-малко, защото нямат възможност да пътуват с рейсове и леки коли през Украйна към Бъл­гария.

В. „Стандарт“
Последни совалки за бюджета
Последен опит за постигане на консенсус по актуализацията на държавния бюджет и на здравната каса ще бъде направен днес в Президентството. Държавният глава Росен Плевнелиев покани национално представените организации на работниците и служителите и на работодателите в 11 часа. А два часа по-късно Плевнелиев очаква лидерите на парламентарно представените партии. Поводът – „неотложни финансови въпроси, както и необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК“.

КТБ може да не отвори и на 21 септември
Поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) може да не отвори и на 21 септември, става ясно от съобщение на БНБ. От Централната банка са стигнали до този извод, след като са разгледали представения от квесторите на трезора отчет за финансовото състояние на КТБ към 30 юни. След като КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни и депутатите не приеха предложението на БНБ за специален закон за трезора, Централната банка удължи срока на специалния надзор до 21 септември.

Меле с 3 рейса, десет потрошени
Меле с три рейса прати петима работници в болница. Тежката катастрофа стана вчера следобед в центъра на Пловдив, докато над града се изсипваше пороен дъжд.
По чудо инцидентът се размина без жертви. За щастие няма жертви, ранените 10 работници бяха откарани от линейки на Бърза помощ в УМБАЛ „Св. Георги“. Най-тежко е пострадал шофьорът, който е бил затиснат от други пътници, паднали по време на сблъсъка. Четири пожарни екипа също бяха изпратени на мястото, за да помагат при нужда.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене