НОВИ ПРАВИЛА НА ГРАНИЦАТА: Ще ни връщат ли за неплатени фишове и актове

Новост по границата. Специална система по пунктовете проверява за неплатени глоби към пътна полиция. А преминаването ще става след плащане на актовете и фишовете. Пилотният проект вече няколко дни работи на ГКПП „Калотина”.  Може и да се стигне до отнемане на шофьорската книжка.

„Връчват се електронни фишове на шофьорите и се предявяват претенции за дължими глоби. Разликата между контролът, който осъществяваме на ГКПП, и този, който осъществяваме на други места по пътищата, е, че на ГКПП има инсталиран постерминал и глобите могат да се заплатят на място”, обясни Иво Писанов от „Пътна полиция”. На пътя това все още не е възможно и книжките се отнемат от водачите.

Писанов увери, че няма никакви ограничения за напускане на страната.

„Това е процес, който така или иначе тече на пътя. Хората, които имат задължения, влезли в сила, но незаплатени глоби, нямат право да шофират. Така е по закон. Ако те са шофьори, им се отнема книжката до заплащането на глобата, както и ако управляват собствения си автомобил, същия се спира от движение”, обясни той.

Ако шофьор излизат от страната с чужда кола, глобата се плаща от извършилия нарушението. Тоест ако шофьорът, който управлява автомобила има дължими глоби, той трябва да заплати собствените си задължения, в противен случай му се отнема шофьорската книжка. Писанов обясни, че ще се проверяват и пътниците в автомобилите и на тях също ще им бъдат връвани фишове и актове, ако имат такива.

Останалите 8 системи за контрол ще заработят от средата на месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене