ВМРО почете Св. Дух

Структурите на ВМРО в страната почетоха Св. Дух и деня на загиналите за свободата на България.

Припомняме, че за пръв път през 1923 г. 8 юни започва да се чества като Ден на Македония и падналите български герои. Тогава младежите от студентското дружество „Вардар“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ почитат паметта на двама воеводи и същевременно поети от  ВМРО – Илия Кушев и Любомир Весов, загинали през 1922 г. в сражение със сръбските окупационни сили.

Благоевград

По традиция ВМРО – Благоевград почете празника „Свети дух”, който се чества и като ден на загиналите за свободата на Македония.

Панихида пред мемориала на „Делчев  род“ в двора на църквата „Въведение Богородично“ бе отслужена от Отец Андон Шавулев. На службата присъстваха заместник областният управител на Благоевград Иван Стоянов, общинският съветник от ВМРО Иван Ризов, председателят на общинското ръководство на ВМРО – Благоевград Станимир Радулов, както и членове и симпатизанти на организацията.

Русе

В знак на признателност и по случай църковния празник Свети Дух, на който почитаме и загиналите за свободата на Македония областният управител на област Русе Галин Григоров поднесе цветя пред паметната плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“ Александър Протогеров и Борис Сарафов.

Цветя пред паметната плоча на Александър Протогеров и Борис Сарафов в Русе бяха положени още от членове и симпатизанти на ВМРО.

Варна

Народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов и общинският съветник от ВМРО Венцислав Сивов поднесоха своите цветя и почит в морската столица Варна пред паметника на воеводата Гоце Делчев.

Бургас

Пред паметника на 24-ти Черноморски полк ВМРО и Община Бургас проведоха граждански ритуал в памет на всички герои, дали живота си в борбата за освобождението на Македония.

Враца

Народният представител от врачанския избирателен район Красимир Богданов бе в мездренското село Оселна, където бе отбелязан храмовият празник „Свети дух“. Присъстваха също председателят на ВМРО – Криводол Тихомир Тодоров, общинският съветник и председател на ВМРО – гр. Мездра Тихомир Илчев и председателят на ВМРО „Васил Чекаларов“ – гр. Мездра Мирослав Гетов.

По случай празник отец Васил Николов от с. Новачене отслужи тържествена света литургия. Той благослови миряните и им пожела здраве и благоденствие, както и в най-скоро време да успеят да довършат строително-ремонтните дейности по укрепване на храна и запазването на това място.

Във връзка с това  и депутатът от ВМРО Красимир Богданов пое ангажимента да съдейства за отпускането на средства за довършването на ремонта на църквата.

Ямбол

Народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Мария Цветкова изпрати поздравителен адрес до съгражданите си, в който пише:

Уважаеми граждани на Ямбол,

Поздравявам Ви с празника на града и почитането на Свети дух! Неслучайно големият християнски празник е избран за Ден на Ямбол. Преди почти век и половина на храмовия празник на църквата „Света Троица“ в ямболския квартал Каргона започва провеждането на сбор и народни веселия, което се превръща в традиция, прекъсната малко след 9 септември 1944 година. Честванията са възстановени през 1993 година, когато официално „Свети Дух“ е избран за празник на града.

Правя тази препратка към миналото, тъй като смятам, че девизът на Ямбол „Ида от древността, отивам в бъдещето“ е достатъчно емблематичен и докосващ, за да ни накара да се замислим колко са важни традициите, историята, местните обичаи, родовата памет, разказите за нашите предци и славните им дела, които да бъдат мостът между поколенията и пътят към съхраняването на идентичността ни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене