Излекуваният Даме Стойков дари кръвна плазма за лечение на коронавирус

Чест прави на Борисов и Мутафчийски, че ограничиха разпространението на тази зараза, заявява вицепрезидентът на Федерацията по джудо

Вицепрезидентът на Българската федерация по джудо Даме Стойков беше сред първите българи с положителна проба за коронавирус – още през месец март.

Стойков, който цял живот е бил спортист и преди да даде положителна проба е в отлична спортна форма, прекарва тежко COVID-19. Днес Даме е напълно здрав. Радва се, че вирусът е останал зад гърба му и предупреждава, че тази зараза в никакъв случай не бива да се подценява.

Родната джудо легенда разказа пред екипа ни, че счита себе си за късметлия, защото е успял да се пребори с опасния вирус, който се разпространи в целия свят и продължава да взима нови жертви.

Днес Даме Стойков допринесе за откриването на лек срещу опасния вирус. За да помогне на другите заболели, той реши да дари кръвна плазма, която ще се използва при лечението на болни от COVID-19 у нас.

Екипът на ВМА с Даме Стойков
Екипът на ВМА с Даме Стойков

Екип на Tribune.bg присъства на процедурата, която се извърши в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

„Сега съм в супер форма, но преминах през средно тежко заболяване от COVID-19. Вече съм добре. Симптомите бяха много болезнена кашлица и температура. Изкарах общо 22 дни по болници”, сподели Стойков.

Спортистът беше категоричен, че във Военна болница лекарите са големи професионалисти.

„Доц. Георги Попов е уникален, доц. Михайлова също е много добър професионалист. Отношението им беше страхотно и съм им много благодарен. За втори път влизам в болница в живота си. На никого не пожелавам това, което ми се случи“, разкри пред Tribune.bg Даме Стойков.

ВМА

Той сподели пред екипа ни как е преминало за него това изпитание от самото начало до днес. Стойков коментира, че според него се е заразил от семеен приятел.

„Реших да се изследвам просто така, без да имам симптоми и дадох положителна проба. След два-три дни започнаха и симптомите. И друг път съм изкарвал грип, но това няма нищо общо с обикновена настинка, не прилича изобщо на грип. Много тежък вирус, показателно е колко килограми стопих за нула време по болниците от него. И друг път съм се разболявал от грип и съм се излекувал бързо дори само с парацетамол. Този път беше ужасно“, категоричен е Даме.

По думите му, в началото самият той е бил скептично настроен към пандемията и е гледал с недоверие и дори с насмешка на ограничителните мерки. Когато сам се сблъсква със заразата обаче осъзнава, че изобщо не става дума за шега.

ВМА

„Искам да уверя всички, които казват, че това е “просто някакъв си вирус”, че коронавирусът е болезнена зараза, продължителна е и води до смърт. Да! Едни го изкарват по-леко, но други много тежко. Слава Богу, че не стигнах до фаталната фаза, но беше изключително неприятно и стресиращо за организма преживяване. Тези, които не вярват, трябва да ги водят по болниците да гледат такива като мен. 25 дни да не можеш да излезеш от стаята да видиш някого. Мускулатура ти просто изчезва. Ако не си психически стабилен, можеш да полудееш“, разказва Даме Стойков.

Според него Националният оперативен щаб се е справил повече от добре със ситуацията.

ВМА

 

„Чест им прави на Бойко Борисов и на Венцислав Мутафчийски, на целия щаб, че ограничиха разпространението на тази зараза. Само така можеше да се спре. И въпреки всичко виждате, че пак има заболели. Можем само да благодарим на нашите специалисти, които успяха да ограничат заболяването в България под минимума. Виждате какво става по света. В Италия какво чудо беше, Франция, Германия. В момента пик има в Мексико, САЩ, Бразилия, Русия. Ужасно е, хиляди смъртни случаи и милиони заразени. Всички ние сме длъжници на НОЩ и на Бойко Борисов, благодарен съм за усилията им”, категоричен е джудистът.

Кошмарът вече е минало за Даме. Той разказва, че още когато е бил в болницата и е чул за ползата от кръвната плазма при лечението на коронавирус, бил твърдо решен, когато оздравее да стане донор.

ВМА

„Разбира се, за тази цел трябваше да отговарям на определени параметри. Казаха, че съм идеалният донор, който може да съществува. Аз отвърнах – щом е така, когато ви трябвам, съм насреща! Вчера ми звъннаха и още днес съм тук. Щом разбрах, че това е начинът да се помогне на някой болен, веднага реших, че ще го направя“, категоричен е Даме Стойков, който е готов да дари още от собствената си кръвна плазма, за да помогне на други заболели от коронавирус.  

Даме Стойков и проф. Румен Попов
Даме Стойков и проф. Румен Попов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене