Connect with us

Новини

Притеснително: С близо 1/3 са намалели студентите в Благоевград за 5 г.

Published

on

С 3114 са намалели студентите в Благоевград за последните 5 г., показва справка на НСИ.

За учебната 2015/2016 г. те са били 12 084, а за тази година са 8970. През учебната 2019/2020 година общият брой на студентите в област Благоевград, записани в образователно-квалификационни степени “професионален бакалавър”, “бакалавър” и “магистър” е 8 970 души, или с 4.9% по-малко в сравнение с предходната учебна година.

За “професионален бакалавър” се обучават 506 студенти, за “бакалавър” – 6 381 студенти и за “магистър” -2083. Жените студенти в област Благоевград са 5 495, или 61.3% от общия брой. Студентите чужди граждани са 889 души, или 9.9%.

През изминалата 2019 г. висше образование степен “професионален бакалавър” са завършили 120 студенти, “бакалавър” – 1511 студенти и степен “магистър” – 1037. През учебната 2019/2020 година студентите са обучавани от 745 преподаватели, от които жените са 431. На основен трудов договор работят 518 души, или 69.5% от общия брой.

pirinsko.com

ВМРО

Културните дейци заслужават по-достойни възнаграждения. Културата трябва да стане национален приоритет

Published

on

Повече пари за култура и по-високи заплати на работещите в сектор „Сценични изкуства“, в читалищата, музеите, галериите и библиотеките поискаха народните представители от ВМРО в рамките на държавния бюджет за 2021 г. Така ще покажем, че културата трябва да стане национален приоритет. Това каза за интернет платформата „Ямбол Прес“ Цветкова.

Според народния представител от Ямбол Мария Цветкова „Обединени патриоти“ са успели да постигнат най-важните си обещания. Сред тях са 300 лева минимална пенсия, помощ от държавата за всяко българско дете, 10-годишната давност за дълговете на физически лица, с което се слага край на „дълговото робство“.

Чрез въвеждането на данъчни облекчения за работещите родители успяхме да премахнем социалната несправедливост. Така подкрепа от държавата ще получават само семействата с ниски доходи. Една част от тях са маргинални групи от цигански произход, други са хора, които укриват доходи. А трети са социално слаби семейства.

ВМРО защитава позицията, че подкрепа от държавата трябва да получава всяко българско дете. Ние успяхме да го постигнем чрез въвеждането на семейното подоходно облагане. То бе предложено от народния представител Искрен Веселинов – съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО.

Според данъчните облекчения, които гласувахме за родителите, 450 лв. ще останат в бюджета на семействата с едно дете. 900 лв. – при две деца, 1350 лв. – при три деца.

Така всяко българско семейство с деца ще бъде подпомогнато от държавата.

Семействата с общ доход под 510 лв. на член от семейството ще продължат да получават детски надбавки, които увеличихме. Освен това гласувахме до 300 лв. месечно за дете, останало без място в детските градините, подпомагане или цялостно поемане на таксите, пари за строителство на детски градини. Това обобщи Мария Цветкова.

В изказване от трибуната на Народното събрание депутатът Мария Цветкова заяви, че културните дейци заслужават по-добри и по-достойни възнаграждения. И че е крайно време културата да бъде изведена като национален приоритет.

Сценичните изкуства са сред най-засегнатите от епидемията COVID-19. Заедно с колегите ми от ВМРО настояхме да бъдат увеличени средствата за заплати в сектора.

Тъй като се предвижда те да нараснат с по-малко от 10%. Имайки предвид епидемичната обстановка в страната, която налага ограничаване на публиката в салоните и съответно намалява приходите от билети, смятаме, че е изключително необходима подкрепата от държавния бюджет за театри, опери, филхармонии, оркестри, ансамбли, балет.

Това обясни Мария Цветкова, която е член на Комисията по културата и медиите в парламента.

Според нея е очевидно, че е необходимо да се преосмисли стандартът за финансиране на сценичните изкуства. Тези, които работят в условията на постоянен недостиг на средства. Заплатите в сектора са между 75-80% от средната работна заплата.

Цветкова допълни, че с нейните колеги от ВМРО отстояват мнението, че не само сценичните артисти, а като цяло творците в областта на културата заслужават по-справедлив процент от бюджета. Затова са предложили и увеличение с 11% на средствата за делегираните дейности за общините в областта на културата – за читалища, музеи, библиотеки и галерии.

За съжаление не бяха приети от парламента параметрите, които ние предложихме, но в крайна сметка, се прие бюджета на Министерството на културата за 2021 г. да бъде близо 245 млн.лв., което е с около 28 млн.лв. повече в сравнение с бюджета за тази година.

Гласувахме и 151,1 млн.лв. за бюджетите на общините в областта на културата, като тук увеличението е с 15,1 млн.лв., поясни Цветкова.

Continue Reading

ГЕРБ

Европейският парламент и Съветът се споразумяха по правилата за управление на еврофондовете с бюджет от 330 млрд. евро

Published

on

Андрей Новаков представлява Европарламента в трудните преговори, продължили две години

След едни от най-дългите преговори Европейският парламент и Съветът се споразумяха по правилата за управление на седемгодишния бюджет за икономическо, социално и териториално сближаване на ЕС, възлизащ на 330 млрд. евро. Ключова роля в договарянето има българският евродепутат от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Новаков, който е вносител и съавтор на регламента и защитаваше позицията на Европарламента в преговорите, продължили 2 години по времето на четири председателства на Съвета на ЕС.

„С постигането на договорка между двете страни на практика доведохме до край подготовката за следващия програмен период по отношение на правилата и изискванията за инвестициите на ЕС във всяка държава. Страните могат да си отдъхнат, защото досега разработваха оперативните си програми без ясни правила как ще се управляват еврофондовете до 2027 г. Сега остава единствено лидерите на държавите-членки да намерят решение за финансовата рамка на ЕС за следващите седем години“, коментира Андрей Новаков. По думите му в днешната ситуация, когато Европа е изправена пред глобално предизвикателство на пандемията, е немислимо основният инструмент за подкрепа на държавите да бъде жертва на моментни конфликти в Съвета.

В следващия програмен период се очаква България да разполага с 11,44 млрд. евро европейско и национално финансиране по своите програми и то без да се калкулират средствата за земеделие и развитие на селските региони. България ще има 9 програми в периода 2021 – 2027 г., като ще има нова програма „Образование“, отделно от програмата за наука. Двете заедно се очаква да получат близо 2 млрд. евро. Програмата „Развитие на регионите“ ще разполага общо с над 1,8 млрд. евро, програмата за конкурентоспособност на предприятията – 1,55 млрд. евро, околна среда – над 1,8 млрд. евро, транспортна свързаност – почти 1,9 млрд. евро,  развитие на човешките ресурси – над 1,9 млрд. евро, за храни – 220 млн. евро, техническа помощ – малко над 100 млн. евро, за морско дело и рибарство – 106 млн. евро.

Предвижда се отделно да функционират 12 програми за трансгранично и междурегионално сътрудничество. Пет са трансграничните програми със съседните на България държави, една е за Черноморския басейн, останалите са междурегионални, вкл. с регион Средиземно море.

Европейското съфинансиране за най-бедните региони ще е 85%, макар първоначалното предложение на Европейската комисия да бе едва 70%. Югозападният регион ще разполага със 70%, а не с предложените от Комисията 60%. По-високите нива облекчават централния и общинските бюджети в контекста на икономическите щети от коронавируса и спестяват средства, които могат да бъдат насочени другаде.

За първи път в историята на членството си в ЕС България ще получи допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предназначени за най-слабо развитите региони, за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места.

 – –

Андрей Новаков е член на ЕП за втори пореден мандат. Освен че работи по  Общия регламент за управлението на средствата от ЕС, понастоящем той е също докладчик по пакета REACT-EU за мерките за преодоляване на последиците от кризата с COVID, влизащ в сила от 1.01.2021 г. Новаков представлява Европейския парламент в преговорите за бюджета на ЕС за 2021 г. Той е координатор в Комисията по регионално развитие на Европарламента и участва в още три парламентарни комисии – Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

 

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al