Без категория

Търговията с фалшиви болнични процъфтява: Шефът на „Епатлон“ ЕООД Хр. Леопулос: Над 30%от работниците през лятото с „помощта“ на лекари се хващат на втора работа или разпускат на море, съсипват бизнеса

IMG

В община Симитли живеят най-болните хора в Пиринско, рекордьори са пациентитед-р Иван Гоцев в с. Долно Осеново

В община Симитли са най – болните хора в Пиринско, този извод налага справка на болничните, издадени на работници в бла­гоевградската шивашката фир­ма „Епатлон“ ЕООД през послед­ните 6 месеца.

Област Благоевград е на първо място в страната по брой на издадените болнични листо­ве, а работниците в „Епатлон“ ЕООД оглавява тревожната кла­сация. Директорът на предприя­тието Христос Леопулос се е видял в чудо, защото с набли­жаване на лятото броят на от­състващите по болест набъбва лавинообразно и за юни те са надскочили 30% от състава. В предприятието работят близо 400 човека от общините Бла­гоевград, Симитли, Сандански и Кресна, като за пътуващите е осигурен безплатен транспорт. На практика фирмата е на вто­ро място сред частниците в об­ластния център на Пиринско по брой работни места.

Подробната справка на сче­товодителя Васил Шавулев со­чи, че от началото на годината досега средно около 20% от ра­ботещите в дружеството отсъс­тват заради заболяване. През януари от 306 работници и слу­жители на трудов договор по болест са отсъствали 20,92%, през февруари от 375 души персонал 76 са представили болнични, през март съставът е увеличен на 390 души, но бол­ничните падат едва на 17,18%, за да скочат за месец юни на 28,24%.

Анализ на проблема сочи, че няма болни от администрация­та, не се разболяват и работ­ниците, които нямат 6 месеца трудов стаж във фирмата, за­щото не им се плащат. Около 10% са съвестните работници, които не се опитват да кръшкат. Ако от общия списък на персо­нала извадим новите работни­ци и административния персо­нал, болните скачат с 4-5% и за юни например достигат 32,45%, смята финансистът. Той е изва­дил и класацията на лекарите, издали най-много болнични на работници в „Епатлон“ ЕООД от януари до юни 2014 г. Води я д-р Иван Гоцев, джипи в с. Дол­но Осеново, който е подписал 55 болнични листа, те са 12,20% от всички представени в благоевградската фирма и са за общо 256 дни.

След него е д-р Апостолова с 9,09% подписани от нея бол­нични за 199 дни на симитли- чани, следва я д-р Станишева с пациентска листа в село Круп- ник, издала 28 болнични на ра­ботещи в „Епатлон“ за 132 дни, представляващи 6,21 % от депо­зираните здравни документи в счетоводството. Колегите им в Симитли д-р Благоева – с 25 болнични листа, и д-р Лазаро­ва – с издадени 17 болнични за 88 дни. На опашката в топ 6 е д-р Деливерски, обслужващ жителите на с. Черниче, издал 11 болнични за 56 дни, което е 2,44% от болничните на рабо­тещите в благоевградската фирма.

Болшинството ни работници са с основно образование, има и от ромски произход, те не се и опитват да лъжат, или да крият, че болничните им са фал­шиви, обяснява проблема ди­ ректорът Христос Леопулос. Неотдавна например с една от бригадирките спорехме и стиг­нахме до разправия, 30 минути по-късно тя ми донесе болни­чен за 1 месец – как става то­ва?! Друг случай: работничка ми носи лист и ми казва, че из­лиза в болнични, обяснявам й, че това, което ми дава, е нап­равление за специалист, а тя от­кровено ми заяви, че нямала 20 лв. да си плати на доктора за болничен. Едно от момчетата ме пита ще го пусна ли 2 сед­мици в отпуск да иде на море, казах му, че може да вземе ед­на седмица, защото имаме спешни поръчки. Той си пусна 5 дни отпуск и ми представи болничен за още 5, като се вър­на от море. Разбрахме, че е бил на плаж, защото без притесне­ние разказваше как си е изка­рал. Лошото е, че и свестните работници „попиват“ от кръшка­чите и стават като тях, откро­вен е директорът.

До тази ситуация се стигна, след като се промени законо­дателството и болничните се плащат 80% от заплатата, об­яснява счетоводителят В. Ша­вулев. При нас не работят хора без договор, политиката на фирмата е такава, но има ра­ботници, които си взимат бол­нични и отиват да работят „на черно“ в други шивашки фир­ми. И не го крият. Или пък са на борсата и настояват да ги взе­мем на работа без договор, за да получават и обезщетение, и заплата. И защото ние не иска­ме, оказваме се често без дос­татъчно работници, а това реф­лектира на изпълнението на по­ръчките ни, обяснява финан­систът.

Директорът Леопулос допъл­ва, че фирмата е в договорни отношения с партньори от све­товна величина и забавяне на доставка по договор е немис­лимо. Ако го допуснем – губим поръчки, как да планираме производството, като не знам кога на колко хора мога да раз­читам“! От 15 години имам биз­нес в България и виждам как не­щата стават все по-зле. Систе­мата не работи, разберете, трябва да се променят нещата, защото се получава затворен кръг, от който всички губят, ка­тегоричен е бизнесменът.

Проблемът започва от пар­ламента, защото в Кодекса на труда няма заложена отговор­ност за работника, обобщава юристът на фирмата Станисла­ва Иванова. Като иде един чо­век на борсата, му плаща дър­жавата от данъците на работе­щите. Ако този човек, докато взима обезщетение, работи“ на черно“, държавата и съответно данъкоплатците губят осигуров­ките например, които фирмата трябва да му внася. Като е в болнични, след третия ден от­ново данъкоплатците му плащат обезщетението. В Инспекцията по труда са наясно с фалшиви­те болнични, докторите обаче са достатъчно находчиви да по­сочват в документа болест, коя­то трудно се оспорва, например дископатия. Наясно са и в На­ционалния осигурителен инсти­тут, и в Регионалната здравна инспекция, но никой нищо не прави. Аз имам идея как да се реши казусът. Всеки месец да се правят проверки на произ­волен принцип на болни, на които е предписан домашен стационар. Но за да стане товa, се иска воля от всички ин­ституции. Ако ежемесечно ко­мисия ревизира болничните, това ще подейства възпитател­но на всички. Най-жалкото е, че има хора, които наистина се нуждаят от работа и биха били стриктни и добри работници, но заради тези, които кръшкат, а са на договор, за другите няма място. От друга страна, заради тези с фалшивите болнични собственикът на фирмата не може да стимулира съвестните, защото плаща обезщетения. Била съм адвокат и на други фирми, подавала съм сигнали до Инспекцията по труда, но реакция няма, отговорите са бланкетни, а резултатът е, че чуждите инвеститори си из­насят бизнеса от България. До­като не излезем от тази задъ­нена улица, няма как да сме конкурентни на чуждия пазар, коментира Станислава Ивано­ва.

Системата в България е грешна, в Гърция например има лимит на болничните на година от 22 дни. Когато той се над­хвърли, спецкомисия от 6 души минава на проверка, разкрива Леопулос и признава, че е на крачка да препоръча изнасяне на бизнеса от България.

Проблемът наистина серио­зен, източват се много пари, но решението го виждам единстве­но с промяна в законодателс­твото, заяви директорът на ди­рекция „Медицински дейности“ в Регионалната здравна инспек­ция в Благоевград д-р Михаил Кметски. Правили сме провер­ки на болнични, но те обикно­вено не установяват нищо, ние проверяваме процедурата по издаването им, а когато се пра­ви нещо фалшиво, обикновено се изпипва всеки детайл. Въз­мущавам се от този некоректен начин за източване на държа­вата и като гражданин, и като пациент, и като представител на контролен орган, но е факт. При сега действащите нормативни документи пациентът винаги ще има право, а докторът няма да носи отговорност, още повече че той и без друго не може да бъде наказан, ако пациентът не спазва предписания режим на лечение. Като работодател съм се опитвал да докажа фалшив болничен на работник, който при проверка на място се ока­за, че си сади градината, но ни­що не последва от това. Дон­якъде Изпълнителна агенция „Медицински одит“ би могла да се намеси, но и на нея право­мощията й са ограничени. До­ри да се постараят всички ин­ституции, които имат отноше­ние към проблема – Инспекция на труда, НОИ, Здравна каса и т.н., той няма да се реши, ако не се промени законодателс­твото, категоричен е д-р М. Кметски. А докато това стане, вероятно още много инвестито­ри ще заобикалят България или ще изнесат бизнеса си в съсед­ни страни.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене