Камбитов за лъжите и истините на Чичо Томовата колиба в Благоевград

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов изригна срещу управлението на настоящия Румен Томов.

В социалната мрежа той публикува „Приказки от Чичо Томовата колиба: 8 месеца лъжи, лъжи, лъжи“. В напоителен пост в профила си Камбитов изброи истините и лъжите на изместилия го от поста на вота през октомври миналата година.

„ЛЪЖА е, че кметът не е отстранен. ИСТИНА е, че има влязло в сила решение на ВАС и ОИК. ЛЪЖА Е, че делото в Конституционен съд може да промени решението на ВАС за отстраняването му. ИСТИНА Е, че ще има нови избори. ЛЪЖА Е, че общината има дълг от 28 милиона лева. Хронологично по местни пресконференции се лъже. В началото бяха 14 милиона, после 18 милиона“, публикува Атанас Камбитов, явно възмутен от медийните изяви на градоначалника Румен Томов.

„ИСТИНА Е, че има плащания по реализиращи се проекти, заложени в инвестиционната програма и в бюджета на Общината. Банковият заем, който развяват, е финансов инструмент за мостово финасиране по Оперативните програми, а тези пари се възстановяват от програмата. ЛЪЖА Е, че санкциите по проектите са от времето на Камбитов. ИСТИНА Е, че 8 месеца не се работи по проектите, има ред за обжалване на тези корекции, но никой не го прави. ИСТИНА е, че занапред Общината ще изгуби още много проекти“, прогнозира Камбитов.

Публикуваме позицията му без редакторска намеса:

„Факт е, че по мое време няма корекции при заложени и реализирани проекти за почти 200 милиона лева. За тези, които не разбират, ще кажа, че само така наречената линейна корекция е 5 процента. 5 процента от 200 милиона са 10 милиона. ИСТИНА Е, че екипът работеше много професионално и компетентно и избягвахме тези корекции. И винаги сме давани за пример в страната от управляващия орган.

ЛЪЖА Е, че процедурата по избор на изпълнител за изграждане на подлеза към Грамада е проблемна. ИСТИНА е, че кметът прекрати договора, защото смята, че фирмата не е негова, така както направи с депото. ИСТИНА е, че фирмата в момента съди Общината и резултатът ще бъде същият като този с депото. Общината ще бъде осъдена да заплати немалка сума, градът ще загуби 2 милиона и половина, пари от Европа, осигурени от нас, а грамаждани ще продължават да чакат на бариерата. ЛЪЖА е, че процедурата за избор на оператор на депото е незаконосъобразна. ИСТИНА е решение на КЗК- процедурата е законна. Единствено ЕДНОЛИЧНАТА заповед на отстранения кмет е незаконосъобразна. ЛЪЖА е, че общината не е платила излишно за транспортирането на отпадъка до Костинброд при вече направено депо. ИСТИНА Е, че сумата е над 2 милиона и 400 хиляди лева. ЛЪЖА Е е, че сегашният екип е подписал договор за анаеробна инсталация на депото за 22 милиона лева.

ИСТИНАТА Е, че аз подписах договора с МОСВ (единствено Благоевград и Бургас). ИСТИНА Е, че всички проекти, с които се кичат, са от времето на моя екип и Е Истина, че нямате нито един лев привлечени Евро средства! И ако в момента община Благоевград има финансови затруднения, то те са резултат от Вашите действия, или по точно – бездействия ЛЪЖА Е , че Държавната фирма „Индустриални зони“ ЕАД не иска изграждане на индустриална зона. ИСТИНА Е , че вие променихте условията на предварителния договор едностранно. ЛЪЖА е, че вие привлякохте тези
инвеститори, с които си правите пиар. ИСТИНАТА е, че ние водихме преговори с тях повече от година и половина. ЛЪЖА Е, че парк „Македония“ е незаконен. ИСТИНА е, че успяхме да върнем 62 декара в сърцето на Благоевград. ИСТИНА е, че сградите са с временен статут и вие трябва да продължите процедурата, така както са указанията на РДНСК. Естествено, ако знаете как!

ЛЪЖА е, че кметът е глобен от РДНСК, защото паркът е незаконен. ИСТИНА е, че е глобен от РДНСК, затова, че не е спазил сроковете за отговор. ЛЪЖА е, че са похарчени над милион и половина за ремонт и благоустрояване, общински пари без обществена поръчка. ИСТИНА е, че Правителството отпусна целево средства от държавата, Общината направи процедура по ЗОП, спечели я Байкушев и реализира проектите. Тази процедура и изпълнението са проверени от АДФИ и резултатът е без забележки! ИСТИНА е, че в тези сгради са правени само текущи ремонти. ИСТИНА е, че изгонихте „Франкофоли“ и децата на Благоевград с надеждата, че и там може да започнете да строите. ИСТИНА е, че не сте си прочели договора с Министерството на отбраната. Там съм предвидил действията на такива като Вас и има специална клауза, която не ви го позволява.

ЛЪЖА е, че няма да строите на Бачиново 19 хил. кв. и на Ловния дом! ИСТИНАТА Е, че 8 години не допуснах това, въпреки че много от собствениците са ми приятели. ИСТИНА е, че това са ваши предизборни ангажименти. ЛЪЖА е, че „Франкофоли“ е частен фестивал, че има договор между мен и Жерар Пон. ЛЪЖА е, че „Франкофоли“ струва милион и половина. ИСТИНА е, че „Франкофоли“ е проведен изцяло по правилата и със съответните процедури по ЗОП, за което има проверки от всички възможни институции.

ИСТИНА е ,че няма договор между мен и Жерар, както публично твърдите. Ако има, покажете го! ИСТИНАТА е, че Вие се отнесохте арогантно и пренебрежително към тях и ги потърсихте чак след като преместиха фестивала. ИСТИНАТА е, че не сте търсили нито собствениците на БГ Радио (между другото те са от Благоевград), както и който и да е. ЛЪЖА е, че уволнените от вас хора са некомпетентни. ИСТИНАТА е, че уволнихте млади, кадърни хора между 30 и 40 години с ценз и компетенции. При това всичките непартийни. ЛЪЖА са всичките сигнали за злоупотреби, компромати и всевъзможни простотии, които вадите. ИСТИНАТА е, че всички тези сигнали са проверени от съответните институции и резултатът винаги е един и същ – без нарушения и Вие го знаете, защото сте уведомени.

Всичко, което казах може да бъде проверено и доказано с документи, а Вие продължавайте да лъжете, но помнете „На лъжата краката са къси“! Скъпи съграждани, лъжеха Ви и ВИ обещаваха години преди изборите. Лъжеха и обещаваха по време на изборите, сега само ВИ лъжат. Явно на една част от Вас това им харесва, но другата част – вземете се в ръце и действайте. Защото много скоро, ще бъде много късно!

P. S. Единственото нещо, което прави успешно отстраненият кмет е да се крие от призовкарката на Административния съд и да спори със сегашния председател на Общински съвет кой е по-некомпетентен. Между другото на последния въпрос и двата отговора са верни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене