Превръщат древен каменен мост в туристическото бижу на Сатовча

Древен каменен мост ще се превърне в туристическото бижу на Сатовча. Идеята е на сдружение „Био-Б-Еко“ от село Борино, община Смолян. Идеята на ентусиастите-родолюбци от неправителствената организация е да реставрират, консервират и социализират моста над река Бистрица, свързващ Сатовча-Долен.
Мостовото съоръжение е с дължина на пешеходната част от 32 метра. Проектът предвижда да се почисти ръчно цялата градежна структура, да се направи запълване и възстановяване на каменните блокове, пренареждане на каменната настилка, изграждане на дървен парапет и монтиране на цялостна инталация за художествено осветление.

„Искаме да оцелее това културно наследство от местно значение, затова ще го реновираме, за да радва туристите, които идват в този край, а пък и смятаме, че ще бъде красива придобивка за местното население“, коментира за ИлинденПрес Билгин Асанов от Сдружение „Био-Б-Еко“.

Преди 100-200 години този каменен мост, освен че е свързвал хора и населени места, е използван за основен икономически трафик в този край на страната. Затова от неправителствената организация са категорични, че той трябва да бъде съхранен за поколенията.

Сдружението е представило своята идея и пред кмета н община Сатовча – Арбен Мименов, който е заявил своята подкрепа за инициативата.
„Кметът обеща пълно съдействие по придвижване на документацията за реализиране на проекта. Нашата амбиция е тази година да направим проектните проучвания, а догодина да кандидатстваме за финансиране пред Министерството на културата и да реновираме този прекрасен каменен мост“, подчерта Билгин Асанов.

Това не е първата подобна инициатива на сдружение „Био-Б-Еко“ от село Борино. Напротив Неправителствената организация, която обединява архитекти, геодезисти, строители и десетки ентусиасти, работи по съхраняване на редица обекти от културното наследство на Родопите. Наскоро приключиха реставрационно-консервационните дейности по архитектурен паметник „Мост Кемера“- един от символите на Западните Родопи. Повече от 10 години сдружение „Био-Б-Еко“ работи по осъществяване на идеята за запазване на застрашения от самосрутване архитектурен паметник.

Освен че бе извършена цялостна реставрация и заздравяване на обекта, на моста вече е монитрано и художествено осветление, което привлича още повече туристи. По подобен начин ще бъде реновиран и мостът край Сатовча.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене