Христина Шопова, към Василиса Павлова: Госпожо, вземете се в ръце, имате доста работа да свършите, защото след два месеца ще е късно

Нямах намерение да влизам в полемика и да удостоявам с внимание разни, понастоящем, „случайно“ заемащи ръководни позиции хора, относно провежданата културна политика на Община Благоевград през времето, в което съм била заместник-кмет в тази институция. Но днес бях провокирана от поредните разпространени откровени лъжи, отправени безпочвени обвинения от страна на Василиса Павлова, оглавяваща ресора към този момент.
С явни и безочливи лъжи се обезличава неуморната и къртовска работа на един достоен екип, който работеше през последните 8 години, за да превърне един областен център в столица на КУЛТУРАТА. И успя!
Грозно е, госпожо, заемаща поста заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности, грозно е!
Аз няма да Ви уча на култура!
Културата не се учи, тя се носи.
За нея няма математически алгоритъм, културата е нещо, което дава простор, дава устрем и криле!
Наистина не вярвам, че Вие знаете какво е култура!
В стремежа си да прикриете цялостното бездействие по отношение развитието на културата в Благоевград през последните месеци се опитвате да прехвърлите проблемите „от болната глава на здравата“.
За 8 години (от 2011 г. до 2019 г.), културата в Благоевград претърпя сериозен подем. Културният живот бе възроден и това се усещаше с пълна сила от хората в Благоевград, от хората в България, от хората по света.
Десетки хиляди туристи посещаваха Благоевград, за да се докоснат до красотата на културния живот в града ни.
Във всяка една културна инициатива участваха децата на Благоевград. Всеки един състав, всяка една формация, всеки един артист, имаха възможност да покажат всичко онова, на което са способни.

Госпожо,
Децата не се делят на частни и общински. Вие делите децата на Благоевград, а те са едно цяло! И винаги, именно децата, са били приоритетът ни като ръководство! Всички те за нас бяха равни. Никога едни не са били привилегировани за сметка на други! Никога благоевградските творци не са били „пълнеж“, както си позволявате да твърдите.
Не можем да подминем и факта, че през тези 8 години, благоевградските творци стъпиха на световни сцени и се превърнаха в посланици на Благоевград на различни континенти. В Благоевград се усещаше култура, развитие, подем!Благоевград стана разпознаваем за хората от всяко кътче на света.
И не, „Франкофоли“ не е частен фестивал, както се опитвате да внушите! „Франкофоли“ бе емблема на Благоевград в продължение на 5 години. Емблема, която беше възстановена с много труд, много усилия.
И не, „Франкофоли“, не струва толкова, колкото се опитва да внушите. За организирането и провеждането на музикалното събитие се провеждаха обществени поръчки по съответен ред, одобрени от АОП, при спазване на всички правила до най-малкия детайл и това лесно може да бъде доказано. Благодарение на подадените от вас сигнали, провеждането на събитието „Франкофоли“ бе проверено от всички контролно-финансови институции в Р България. Нарушения не бяха открити! Напротив!
Днес остана само недоволството на всичките почитатели на фестивала, които вярваха, че Благоевград ще продължи да бъде културният център на Югозападна България!
Относно обвиненията, в които заявявате, че не се е ползвал пълният капацитет на отдел „Култура“, госпожо, всеки един от тях дори се превръщаше в шофьор, носач, всичко, за да бъде реализирана всеобхватно цялата концепция на фестивала. Правите ли разлика между концепция и стратегия на културни събития?!
Провеждала ли сте такива?!
Участвала ли сте в организацията по създаване и провеждане на събития с национално значение, въобще с някакво значение?!
И още, квалификацията на служителите от отдел „Култура“, които Вие уволнихте е в пъти повече от квалификацията на служителите, които сега сте назначили в това направление – образование, ценз, лично възпитание и култура. Хората, които са назначени по Ваше време са изключително компрометирани по горепосочените от мен критерии.
Апропо, вярно ли е, че сте заявила, в качеството си на заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности, че екипът, който е наследен и уволнен от предишното ръководство на общината, няма да може да си намери „работа и място“ в град Благоевград?
Не на последно място, явно не сте се запознала с културния календар на община Благоевград, тъй като нереализираните събития от настоящето ръководство не са само тези, които изброявате. Има и „Дни на детското творчество“, „Училище на годината“, „Спортна и училищна панорама“, „Фестивал на книгите“, проектът „Временно концептуално изкуство“, „Детски панаир“, „Международен турнир по футбол“, фестивал „БГ войс“ и т.н.
Относно провеждането на събитието „Годишните музикални награди на БГ Радио“, което се провеждаше в Благоевград от 2013-та до миналата година, включително, в качеството ми на Директор дирекция „Специални проекти“ в компанията „Фреш медия“, занимаващ се точно с провеждането на това събитие, отговорно заявявам, че няма постъпило обаждане, запитване, няма дори писмо, с което Общината да поиска това събитие да бъде реализирано на територията на град Благоевград. В тази връзка, се замислих, може пък след месец, да кажете, че и това е частно събитие.
Относно твърденията, кой е получавал хонорар и кой не, дори не смятам да се спирам. Намирам изказванията Ви за крайно несериозни!
В официалната Ви позиция се правят и явни намеци, че творците „дръзнали“ да изкажат своето недоволство от случващото се в културен аспект през последните месеци, изпълняват нечии чужди интереси. Тук ще кажа само – това са хора, с лично мнение, гражданска позиция и достойнство, и е унизително да им се приписват подобни неща. Ние уважаваме творците, уважаваме артистите, уважаваме хората, които не се страхуват да застанат с името си и да изразят позицията си!
Г-жо Павлова, ще си позволя да подкрепя изказването на директора на ДТ „Енчо Халачев“ – Благоевград Бранимир Митов, а именно, че артистите НЕ са кюфтета! Ще допълня само, че дори и кюфтета се правят с любов и внимание, за да бъдат сполучливи. За съжаление културата в Благоевград в момента не се радва на това!
Госпожо, вземете се в ръце, имате доста работа да свършите, защото след два месеца ще е късно. Положете усилия! Само с нападателни думи, откровени лъжи и внушения не става, повярвайте ми!

Желая Ви успех!

Дерзайте!

P.S.
Лицето, което заема длъжността заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности не съзнава явно, че отговаря и за ресорите „Образование“ и „Социални дейности“. Явно това лице не е наясно, че там батакът е пълен от шест месеца насам и се занимава с други въпроси, които не са от нейната компетенция.

Написа Христина Шопова в личният си Фейсбук профил….

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене