Новаков: Европа ще удвои 15-те млрд. евро за България

Мария Габриел: В борбата срещу дезинформацията основна роля има училището

„Давам си сметка, че на много хора загубили работата си заради кризата, един такъв разговор за милиарди би звучал много далеч. Ето защо освен да кажем колко са парите, трябва да обясним и как те ще стигнат до хората. Ако към момента сме получавали около 15 млрд. евро от инвестиционните фондове очакваме те да се удвоят, благодарение на този фонд.” Това заяви евродепутатът Андрей Новаков в ефира на Нова телевизия.

Той допълни, че по мащаб тази финансова операция може да се сравнява единствено с плана „Маршал” след Втората световна война. Предвидените пари били помощ единствено за икономическата стабилизация на страните, а не за други цели.

„За България са предвидени около 15 млрд. от фонда на ЕК. 3 млрд. от са под формата на заем“, обясни Новаков. По думите му кредитът от 750 млрд. ще се изплаща със средства от общия европейски бюджет и срокът бил до 2058г. Според него това било доста дълго време и не му се струвало сериозно да се говори, че заради този заем България щяла да спонсорира държави като Испания и Франция.

„Ако досега, по дадена европрограма за България са били одобрявани примерно 5 фирми, сега с тези допълнителни средства ще могат да се одобряват 7 или 8 фирми. Част от тези средства със сигурност ще бъдат насочени и към „Зелената сделка“, каза той и добави, че българските фирми ще трябва да се насочат към чисто и екологично производство.

По думите му парите, които се отпускат от този спасителен фонд не са на база брой загинали или заразени, а са на база щетите, които една икономика е понесла зарази заразата от COVID-19. „Няма как България да бъде наказана. В Белгия на денонощие умират по 300 души. Това е страна, сравнима по размери с нашата. Свалям шапка на хората, които предприеха нужните мерки и спасиха хиляди хора в България”, допълни Новаков.

От своя страна еврокомисарят Мария Габриел обяви по бТВ, че сме щели да получим 9 млрд евро по програмата „Next generation” и още 3 млрд, като грантове. Така общо сумата ставала малко над 12 млрд. евро. По думите й зад тези средства се криела национална програма, която трябвало да бъде устойчива. Габриел даде да се разбере, че този дълг е общ и не трябвало да даваме 3млрд. на куп. По-важното било да бъде инвестиран, където трябва.

Тя коментира и темата с фалшивите новини. Габриел разкри, че до сега двете червени линии били свободата на словото и достъпът до информация. Необходимо е да се говори за вярността на информацията, подчерта еврокомисарката. Тя бе категорична, че ако се наложело щяло да се стигне до законодателни промени. Габриел добави, че парите от реклами трябвало да бъдат прозрачни, като даде пример с ADD- вете.

По думите й в борбата срещу дезинформацията основна роля имало училището. Тя добави, че здравеопазването, околната среда и миграцията били теми, които ни засягали, като общество, но сега трябвало да добавим и фалшивите новини. Габриел разкри, че след няколко дни с колегите й щели да излезнат с мерки, които ще предприемат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене