Братът на санданската кримка Емил Чачев-Ембака – Костадин Чачев, стартира крупна инвестиция до пътя за Мелник

Братът на санданската кримка Емил Чачев-Ембака – Костадин Чачев, стартира крупна инвестиция до пътя за Мелник. В местността Киселица, в землището на с. Ново Делчево, той ще прави мотел, басейн, лятна тераса, спортни и детски площадки,  сондажен кладенец, бензиностанция, автомивка и склад за промишлени стоки.

Мегаинвестицията ще се разгърне върху 2 съседни парцела, които Чачев купил от частници на 9 август миналата година. По-големият от тях е с площ от 11,465 дка и върху него ще бъде издигнат 3-етажният мотел с 30 стаи, тераса с ресторантска част от 100 кв.м, открит басейн с обем от 100 куб.м, 300 квадратни метра детски площадки и паркинг с 30 паркоместа. Другият парцел ще поеме бензиностанцията, склада и автомивката.

Инвеститорът е на мнение, че за 24 месеца след получаване на разрешителното за строеж ще може да завърши цялото строителство.

Процедурата всъщност е доста напреднала, защото още през август миналата година ОбС – Сандански гласува изработване на ПУП за двата терена и промяна на предназначението им от нива в „за мотел и бензиностанция”. Въпреки че терените са в границите на защитена зона „Рупите-Струмешница”, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” прецени, че няма опасност за флората и фауната нито при строителството, нито по-късно при експлоатацията на обекта. На практика остава Чачев само да извади строително разрешение от община Сандански, за да започне строежите.

Според кмета на Ново Делчево Валентин Апостолов в местността няма други сгради, но мястото е отлично, защото е близо до Сандански, Лот 4 на АМ „Струма” и границата с Гърция, които обуслават  отлични предпоставки за посещаемостта на бъдещия мотел. „Доволен съм и защото ще бъдат открити работни места”, увери Апостолов.

Костадин Чачев е пресметнал вече, че само за мотела ще му е необходим 15-членен персонал.

„Инвеститорът всъщност близо 20 г. живее в САЩ със семейството си и е оставил баща си Димитър да движи всичките работи около строежа”, уточни селският управник. Явно към момента братът на Ембака само финансира мероприятието, но не е изключено и да се прибере в България, ако обектът потръгне, коментират с надежда в селото. Тук почни никой не го познава, но всички са чували как Костадин е бил кротък и неконфликтен отличник в бившето Климатично училище „Пейо Яворов“ в Сандански, скоро след като се дипломирал емигрирал в Америка и там завършил висшето си образование.

Докато Костадин Чачев търси начин да инвестира в родината си изкараните в чужбина долари, брат му търка затворническите нарове заради убийството на охранителя на строящата се АМ „Струма” Николай Чивиев. То стана на 26 юни 2015 г., когато Eмбaĸa минaл c ĸoлaтa cи пpeз yчacтъĸ oт пътя в cтpoeж, ĸъдeтo e зaбpaнeнo движeниeтo, а охpaнитeлят Чивиeв гo дoгoнил cъc cлyжeбнaтa ĸoла и двaмaтa зaпoчнaли дa ce ĸapaт. B cĸaндaлa Eмбaĸa гpaбнaл ĸaмъĸ и paзбил фaтaлнo глaвaтa нa oпoнeнтa cи. Πocлe гo пpидpyжил дo Cпeшния цeнтъp в Caндaнcĸи и избягaл, ĸoeтo нaлoжи издиpвaнeтo мy.

След 4 месеца Ембака сам се предаде. Преди 2 г. Окръжен съд – Благоевград го осъди на 12 г. затвор за убийството на Чивиев и 340 000 лeвa кръвнина на трите му деца, но преди 2 седмици Софийски апелативен съд намали присъдата на 10 г. Има още една съдебна инстанция, преди присъдата да стане окончателна.

Убийството на Чивиев всъщност далеч не е първият сблъсък със закона от страна на Ембака. Името му от години се спряга около разни афери, но той почти винаги излиза чист от ситуациите. Измъкна се сух и от дръзкия опит за кражба на 250 мастербокса конфискувани контрабандни цигари от полицейския склад на 11 октомври 2012 г. около 1 часа през нощта, когато дежурните полицаи видели как трима мъже се прекачват през оградата на РУП – Сандански. След кратка гонка Ембака е заловен и задържан, но след 24 часа е пуснат на свобода с мотив, че липсват доказателства за престъпни намерения.

На 23 октомври същата година отново бе прибран за 24 часа след оперативна информация, че има участие в домова кражба, но до обвинение пак не се стига.

За разлика от сина им Емил, родителите му се славят в Сандански като трудолюбиви хора. Майката Таня Чачева продава прясно мляко на пазара в Сандански от 150-те крави на сина й, които по документи се водят на друг стопанин, а преди това  стопанисвала магазин за автоаксесоари, намиращ се в къщата й на ул. „Мелник“ в Сандански. Бащата Димитър пък работил като механик по заводите. Таня Чачева се води собственичка на огромна къща в с. Лешница, в която Ембака живееше със съпругата и детето им, преди да го приберат в затвора.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене