БАНКЕРЪ: Боклукът на Благоевград ще се окаже златен заради незаконна прищявка на Румен Томов

Гастролът на Румен Томов като кмет на Благоевград е на път да завърши доста печално. Причината не е само в това, че преди седмица Благоевградският административен съд отхвърли жалбата му срещу решението на Общинската избирателна комиисия  предсрочно да прекрати  мандата му. Над главата на Томов е надвиснало още едно производство, „посветено“ на поразиите, които той успя да сътвори за отрицателно време и все във вреда на общинския бюджет.

Преди дни стана ясно, че общински съветници са подали сигнал до прокуратурата за нанесени щети на общинската хазна в размер на близо 2 млн. лева. Поводът е отмяна на решението, с което предишното ръководство на общината е избрало оператора на регионалната система за управление на отпадъците. Нищо, че въпросното решение съвсем законно си беше влязло в сила, пише banker.bg.

Скандалът избухна в края на миналата година, когато Томов – изпълнявайки предизборните си обещания да даде тази дейност на местни фирми –

реши да прегази закона

в знак на благодарност към своите избиратели.

Месец, след като встъпи в длъжност – на 10 декември 2019 г., той „касира“ предишното решение, прекрати процедурата, която беше проведена по Закона за обществените поръчки и отказа да подпише договора (в качеството на възложител) с крайния победител –  ДЗЗД „Регионално депо-Благоевград 2019“.

Освен че вкарва общината в съдебни разпри, Томов на практика вдигна въпросното ново и съвременно съоръжение на трупчета. И то само три месеца след като бе официално  открито.

Инсталацията се намира в землището на с. Бучино и по проект

трябва да обслужва пет общини

– Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Чрез нея трябваше да бъде решен един от най-сериозните проблеми в региона, за който всяка година се харчеха огромни средства за извозване и депониране на отпадъците… къде ли не.

Предишното ръководство на общината успя да осигури добро финансиране за изграждането на депото. То беше почти изцяло от националния бюджет: 17 млн. лв. – от ПУДООС и 6 млн. лв – от правителството.

Пак по това време беше направена и първа копка по проект „Проектиране и изграждане на допълнителна инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими зелени отпадъци“. Стойността му бе почти почти 12 млн. лв. – 7.6 млн. лв. европейско финансиране, 1.347 млн. лв. национално съфинансиране и 1 млн. лв. – самоучастие на общината.

Работеше се и по трети проект – „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на Регион Благоевград“, чиято обща стойност бе 36.444 млн. лева.

По този повод при откриването на новото депо, тогавашният министър на екологията Нено Димов обяви, че

то ще работи поне 100 години,

а благодарение на сепариращата и компостиращата инсталация, отпадъците ще се превръщат в плодородна почва и във висококачествено гориво. Новото съоръжение бе посочено като пример „за кръгова икономика , при която отпадъците носят обществени ползи и добавена стойност, а не увреждат  околната среда“.

Очевидно обаче,

кръговата икономика,

на която беше фен предшественикът на Томов – Атанас Камбитов, не се оказа по вкуса на новия градоначалник. Или по-скоро – не му хареса редовно избраният оператор на съоръжението и затова той запретна ръкави и тръгна да си търси нов, по-подходящ. Без изобщо да се интересува, че с решението си върна петте общини в първи клас – да се чудят откъде да намерят излишни пари за извозването и депонирането на отпадъците, макар да си имат чисто нова инсталация за чудо и приказ.

Номерът с изсмуканите от пръсти мотиви, с които новият градоначалник пробва да отсвири „неподходящия“ оператор, обаче този път не минава пред Комисията за защита на конкуренцията  / „КЗК“/.

Като всеки нормален юридически субект,

неизкушен от реваншизма и политическите игри

на държавните „началници“, победителят сезира Комисията за безобразието на благоевградския градоначалник и шеф (по статут) на злощастната Регионална система за управление на отпадъците.

От консорциума „Регионално депо – Благоевград 2019“, в което влизат три дружества –  „Център за рециклиране“ (с 66% дял в него), „Ресурс Фонд“ и „Еко Комюнити“ (с по 17% ), настояват антимонополното ведомство да отмени скандалното решение за анулиране на резултатите от обществената поръчка. И успяват

Комисията за защита на конкуренцията отменя като незаконосъобразно решението на Томов от 10 декември 2019 г. за прекратяване на процедурата по възлагане на дейността на избрания оператор. И задължава Община Благоевград да възстанови на консорциума разноските, направени по производството – общо 4700 лева.

В решението си членовете на КЗК са категорични, че процедурата трябва да бъде върната на етап „продължаване от последното законосъобразно действие за сключване на договор с определения изпълнител или за прекратяване при съобразяване с изложените в този акт мотиви“. И обясняват защо това трябва да се случи незабавно: независимо как се казва кметът на общината. Той – от името на общината като възложител – е длъжен или да сключи договор за изпълнение на дейностите по поръчката, или да я прекрати  законосъобразно , ако  действително е налице  някоя от хипотезите на чл. 110, ал. 5 от ЗОП –

отпаднала необходимост.

И понеже сред мотивите на Томов за прекратяване на процедурата подобно обстоятелство не съществува, резултатите от местните избори по никакъв начин не обезсилват действията и актовете на предишния кмет, категорични са от Комисията.

Притиснат до стената Томов няма как да погази и това решение, още повече, че на специално свиканата среща  по случая, управниците на Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево, също са изказали мнение, че решението на КЗК трябва да се изпълни, за да не се стига до дълга съдебна процедура. Тяq освен, че ще доведе до дълго забавяне на пусковия срок на инсталациите, ще изисква и доста средства за транспортирането на отпадъците към други населени места. А примерът със сегашното положение е повече от показателен – месеци наред Благоевград вози боклука си в Костинброд, а опадъците от Симитли пък пътуват към Разлог.

Казано обобщено

с действията и бездействията си

градоначалникът Томов е уредил съгражданите си и данъкоплатците от другите четири общини само и единствено с нови и съвсем излишни харчове за транспортиране и депониране на отпадъците извън региона: по 2.74 лв. на тон – съгласно чл.60 от Закона за управление на отпадъците, плюс 57 лв. на тон за 2019 г. и 95 лв. на тон за 2020 г. – съгласно чл.64 от същия нормативен акт.

Така че, ако човек трябва да добие реална представа за последствията от поведението на градоначалника Томов, „просто“

трябва да умножи тези суми по… 24 117 тона,

какъвто е проектният капацитет на бездействащата инсталация.

С други думи, щетите за петте общини, съсобственици на РСУО-Благоевград, за петте месеца на 2020 г. надхвърлят 2 млн. лева. Така поне смятат съветниците, които са подали сигнала до Главния прокурар и до  Специализираната прокуратура.

Пред в. „БАНКЕРЪ“ единият от тях – Красимир Роячки, заяви, че той и колегите му от групата на ГЕРБ неведнъж са предупреждавали кмета, че неподписването на договора със законно избраният оператор на депото, ще доведе до сериозни проблеми. Той обаче си вземал решенията съвсем еднолично. И, независимо от излишните харчове, наредил отпадъците на общината да се карат в сметището на Костинброд. Роячки е категоричен, че той и колегите му няма да се откажат от битката, защото истината е на тяхна страна и това би трябвало да е очевидно за всеки. Дали?

Източник: https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/boklukut-na-blagoevgrad-shte-se-okaje-zlaten

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене