Народното събрание прие отчета на Сотир Цацаров за работата на Антикорупционната комисия

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров отчете работата на Антикорупционната комисия пред парламента. Със 131 гласа „за“, един – „против“ и 45 „въздържали се“ народните представители приеха Доклада на КПКОНПИ.

От името на парламентарната антикорупционна комисията Докладът беше представен на народните представители от нейния председател Борис Ячев. Преди това беше гласувана процедура за присъствието в пленарната зала на Сотир Цацаров.

Борис Ячев отново припомни предприетите действия срещу кметове на общини, общински съветници и други държавни служители, които попаднаха под прицела на КПКОНПИ през миналата година заради различни нарушения на законите.

Докладът отразява становището на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, че действащият закон се отразява положително върху дейностите по превенция на корупцията, но и изразява становище, че за постигане на по-голяма ефективност при прилагането на антикорупционната политика е необходимо прецизиране на някои текстове от закона.

Предложенията за реформа в законодателната уредба са свързани с кръга от лица, заемащи висши публицистични длъжности, както и с обема и вида на обстоятелствата, които те трябва да декларират.

От името на БСП остро срещу работата на комисията, се изказа Кристина Сидорова, която е и член на парламентарната антикорупционна комисия. От името на левицата, тя заяви, че няма да подкрепят Доклада. Според нея работата в борбата срещу корупцията не е ефективна и законът не работил, а всички предприети мерки за отнемане на имущество са само и единствено репресивни. Като пример за непълнотата на Доклада от БСП посочиха „Апартаментгейт“ и терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който не се споменават в отчета на дейността.

Крум Зарков заяви, че корупцията се бори и чрез НК. „Елементът, кой да назначава нейния председател, беше предмет на друг дебат, който имаше отношение към независимостта на комисията и доколко тя трябва да е независима от управляващото мнозинство. Този доклад е важен всяка година, за да поставим някои елементи на разсъждение. Не подценявайте дебата по съществото на различните видове борба с корупцията“, каза още Зарков. Той допълни, че БСП все още твърди, че корупцията се бори и с Наказателния кодекс.

Според него истината е, че когато Съвета на ЕС, който казва, че обществено доверие ще се постигне, когато има много присъди, тази критику не е обект на този доклад. „Тази комисия не може да преследва по Наказателния кодекс и да вкарва хора в затвора“, допълни още Зарков.

Спас Гърневкси от ГЕРБ защити работата на КПКОНПИ, като заяви, че ако се надникне в арестите, там са всички крупни олигарси, които „били отмъкнали огромни суми от българските граждани“. По думите му, те били „производство на българската номенклатура“.

От своя страна председателят на КОПКОНПИ Сотир Цацаров заяви, че ако Законът бъде променен, както се настоява от БСП, пак нямало  да работи и нищо нямало да се промени в работата и техните констатации. Припомняме, че БСП имаха предложение Комисията да се назначава от президента.

Какъвто и анализ да се направи на обществените поръчки, няма смисъл, защото трябва да се промени закона, припомни Цацаров и подчерта, че промените в Закона са в ръцете на депутатите. „Ако тази комисия бъде назначавана от президента няма да има разлика при този действащ закон“, заключи той.

В отговор на критиките от БСП за непълнота на доклада, Цацаров подчерта, че в него липсва и отчетът за покупката на скъпи имоти в центъра на София на техен колега.

Целият Доклад на КПКОНПИ  – ТУК –

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене