Премиерът, президентът и председателят на НС поздравиха българите за 24 май

Днес честваме деня на българската просвета и култура и славянската писменост

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави българите по повод празника на славянската писменост и култура.

https://www.vbox7.com/play:e940bfb3c1

„Напред, науката е слънце, което в душите грей! Напред, народността не пада там, дето знанието живей! На днешния 24 май тези думи от любимия химн са още по-близки до сърцата ни. Както никога досега, търсим отговори и надежда в нашите учени. Както никога досега, техните анализи и прогнози са във фокуса на вниманието ни. Затова искам да поздравя на днешния празник българските храмове на знанието и техните жреци“, казва Караянчева.

„Честит празник на българските творци. Трябва да вярваме, че не е далеч денят, когато театрите, концертните зали, галериите и книжарниците отново ще бъдат пълни, за да лекуваме в тях раните от страха, гнева и изолацията от последните месеци“, посочи Караянчева.

„Честит празник, български абитуриенти! Да, Вашата раздяла с училище няма да е такава, каквато сте си представяли, но времето за празнуване ще се върне. Сега е важното да сте внимателни и здрави и да разказвате след години уникалното си преживяване“, добави Караянчева.

„Днес искам да поздравя всички български учители и ученици, които продължиха учебния процес дистанционно. Вие доказахте, че България има потенциал да се справи с предизвикателствата дори по-добре от други страни и народи. Честит празник, скъпи сънародници!“, казва още Караянчева.

 

„Честит празник! Да поздравим учителите, учените, културните дейци! Всички сме толкова горди с този празник“, каза в празничното си послание премиерът Бойко Борисов.

https://www.vbox7.com/play:6f08b60b5c

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! С чувство на национална гордост се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий, благодарение на което днес се изразяваме свободно на родния ни език и сме съхранили духовната си идентичност като народ и държава“, с тези думи започва обръщението на премиера към българските учители по повод днешния празничен 24 май. Приветствието бе публикувано в профила на премиера в социалната мрежа Facebook.

„С дълбоко уважение и благодарност се обръщам към всички, които като достойни техни последователи, продължават и в настоящето да работят всеотдайно за развитието на просветата и културата в България. Поздравявам сърдечно българските учители и им пожелавам да бъдат здрави и да се гордеят с успехите на своите ученици. Бъдете сигурни, че за нас водещ приоритет остава и занапред образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти. Честит празник!“, пише още Борисов.

 

Президентът Румен Радев отправи поздравление по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Скъпи сънародници,

На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света.

Всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци. Този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.

Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината.

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието.

България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!

Честит празник!“

nova.bg

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене