За 7 месеца: Община Благоевград е стопила дълговете си с 12 млн.лв.

Отчет за финансовото състояние на община Благоевград след пандемията, свършеното за последните 7 месеца и планове за нови проекти, представи пред журналисти днес кметът Румен Томов  заедно със заместниците му.

Стана ясно, че дългът на Общината е стопен с около 12 млн. лв. за времето от началото на управлението им, което започна през ноември миналата година.  Ясен Попвасилев, който отговаря за финансовия ресор обясни, че с оптимизация на разходите са успели дори, да спестяват по 1 млн. лв. на месец.

В града вече работи германската фирма Otto Bock, като предстои и  разширяване на базата им, както и назначаване на още хора. Томов обясни още, следващата седмица има поредна среща с инвеститорите, които ще отварят фабрика за хранителни продукти, но в момента изчакват разрешителни от  Министерство на земеделието.

Към месец ноември 2019 година,  задълженията  към доставчици са били над 15 млн. лв., по
проекти – 1 млн лв., заеми към ОББ и Общинска банка – 8 млн., както и задължение  към РИОСВ за
8 804 000 лв., което е свързано с извозването на отпадъци и което бе широко коментирано в социалните мрежи, през последните дни, обясни Томов.

Стана ясно още, че в общината  са постъпили и по-малко приходи, в сравнение с миналата година, 4 300 000 лв. са приходите до края на април.

Въпреки затрудненията, екипа заяви, че  не е имало забавяне на  заплатите на служителите, като всички възнаграждения са изплатени навреме.

В „заслужена почивка“ са освободени служители в пенсионна възраст, каза кметът Томов, обяснявайки, че според него това дава път на млади кадри.

Предстоят  6 конкурса  за директори на детски градини, след като  досегашните се пенсионират, нови ръководители след конкурси  ще имат и Регионалната библиотека, Регионалният исторически музей и Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

193 403 лв. са похарчени за предпазни средства, костюми, дезинфектанти, дезинфекция на улици,
кислородна инсталация, термокамери, храна на хора в нужда във връзка с пандемията. Даренията  пък са в размер на  15 000 лв.

Новите проекти са свързани с  благоустрояването на улици  осветление в селата и кварталите на
Благоевград,  ще се рекултивира и депото, което работи от 1-ви май, каза Томов.

6 902 000 лв. са задълженията към доставчици по проектите, подети в предното управление, от които над 5 млн. са просрочени. Ако тези  задължения ги нямаше, нямаше да имаме проблем с изплащането на кредитите, каза  Ясен Попвасилев.

Кметът Томов каза още, че са ускорили значително придвижването на преписки и допълни, че се издават  около 20 разрешителни за строеж на месец.

Планира се  изпълнение на  целия проект по изграждането на зелени пояси в града, както и реконструкция на бул. „Св. св. Кирил и Методий“.
В селата ще започнат проекти свързани с  водоснабдяванете, предвиждат се и над 4 млн. лв.
за реконструиране на  улици.

Заместник кметът по строителството Евгени Терзиев обясни, че се работи по идея  17 общински имота в града да  се предоставят на строителни фирми за строежи срещу обезщетение  в няколко района на града, които след това да се използват,  за нуждите н общината. Някои от тях да бъдат давани като обещетение срещи отчуждаване на имоти на места, свързани с инвестиционни намерения на общината, други като общински жилища за нуждаещи се.

Във връзка със сигналите за  строителство в парк Бачиново, Ловния дом и градинки, за които внесоха питане и съветниците от ГЕРБ,  кметът бе категоричен, че няма основание за подобни притеснения. Има внесена една преписка с подобно намерение за района на Ловния дом, но тя все още не е разгледана.

Заместник кметът по сигурността Любен Милев пък се включи по темата с  парк „Македония“ и всички клубове,  ползващи сгради там. Той заяви, че за момента те трябва да  бъдат освободени,  защото сградите според РДНСК са с „неясен статут“ , водят се работилници и гаражи, което означава, че според институциите е невъзможно да  тренират деца в тях.
Проектът за реконструкция на приюта за бездомни животни е рестартиран, каза още Милев. Той е от 2012 г., но не е реализиран.

Зам.кметът по културата Василиса Павлова също се включи в пресконференцията и заяви, че са подготвени тържества за 24-и май, но  културният календар ще бъде променен, заради условията, в които ни поставя пандемията. Събития на открито ще има, но ще се планират, като се съобразят изцяло с мерките, които налага МЗ. Павлова каза още, че детските градини и ясли отварят врати на 26 май, отново при спазванене на всички противоепидемични мерки. Разчита се и на отговорността на родителите, които да преценя, т кога децата да посещават детските заведения, съобразявайки се със здравословното им състояние.

В края на срещата, Томов коментира за пореден път и темата с медиите, като заяви,  че няма да позволи да бъде „изнудван“ и че въпреки „грозните инсинуации на някои медии“, той няма да промени мнението си.  Смята обаче, да потърси отговорност от тези, които според него са преминали границата на допустимото и са засегнали семейството му.

„Още в началото на мандата заявих, че можете да ме разпъвате на кръст, но това да става с факти и аргументи, тогава когато наистина имате причина. Когато се разпространяват лъжи обаче, това е друго. Уважавам медиите, но ще потърся отговорност от тези, които умишлено подвеждат хората.“, каза още той.
Засегната бе и темата с  фалшивите профили във Фейсбук, които по думите на Томов,  се опитват да му подронят имиджа и умишлено се опитват, да го дискредитират, заявявайки, че това няма да има очаквания от „авторите“ ефект.  Намекна и, че вече има яснота кой ги използва и с каква цел, но не уточни с подробности./благоевград нюз/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене