Корнелия Нинова: Нашата цел е възстановяване на икономиката и грижа за хората

Управлението на Борисов разгради държавността и я предаде на задкулисието

Уважаеми български граждани,

Кризата с коронавируса доказа необходимостта от промени, за които ние от коалиция „БСП за България” говорим отдавна. Промени в модела на здравеопазване, в икономическия и в социалния модел и грижата за хората – никой да не бъде забравен. Правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти нито разбира тази цел, нито има капацитет да я изпълни. Тяхната е оцеляване до края на мандата. Икономическите и социални мерки не работят. Доказват го фактите: близо 150 000 нови безработни, 1% получили помощ по мярката „60:40”, два месеца милиони хора обеднели без работа и доходи, при ръст на цените между 10 и 15%, излъгани земеделци, че държавата ще им изкупи продукцията. Излъгани също, че държавата ще им осигури да влязат в търговските вериги, общини на прага на фалита, данъчни промени, направени по думите на премиера: ”Ще пробваме и ако не работи, ще ги отменим.” Работа на парче, на принципа „проба-грешка”, нестабилност, несигурност и липса на перспектива. Така не се управлява държава. Необходими са ни 5 неща, които ние започнахме да правим:

Първо – професионалисти икономисти и финансисти, не калинките на властта правят реална оценка и прогноза. Българското правителство прогнозира  минус 3% на БВП, а Европейската комисия минус 10%. Ако е минус 3, дефицитът ще се компенсира с 10 милиарда лева заем. Но ако е минус десет – какво ще се случи, уважаеми управляващи?

Второ, планират се финансите. А някой разбра ли все пак какво е състоянието на бюджета, че миналата седмица отново министърът на финансите каза, че сме на излишък от милиард и половина, а премиерът отново, че сме на минус 3 млрд.

Трябва това да започне сега, да не се чака есента. Ясна ни е вашата цел – да се финансира всичко наесен, защото предстоят избори. Да се потушава напрежението. Но това не е държавническо мислене. Парите, инвестирани днес, ще спестят много от проблемите, които ни чакат наесен.

Трето, определят се секторите, които произвеждат най-голям процент от БВП и където има най-много работници.

Четвърто, цялостен план за държавно подпомагане на тези сектори, които ще издърпат и другите – съпътстващите ги. Пето – определят се засегнатите от кризата групи хора – бедни, безработни, в неплатен отпуск, пенсионери и се се осигурява безвъзмездна помощ, както прави цял свят и цяла Европа. Това е инвестицията в най-ценното – човека. Целият държавен и институционален ресурс би трябвало да е ангажиран да работи в тази посока.

Вместо това – в последните седмици сме заляти от записи, записки, есемеси, джиратари, джиранти, приели, неприели джирата. Правителството управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени. Правителството управлява не с контрол към държавната комисия по хазарта и НАП, а с ценни указания на девойки в тези държавни служби от министъра на финансите. Докато ни обясняват как 20 милиона лева за деца с увреждания ще сринат бюджета и ги няма в държавата, виждаме, че едни 20 млн. са се размятали за финансиране на медиите. Свобода на слово ли? Това изглежда илюзия в България. Години наред говорим, че има паралелна държава. Тя е увила България в пашкул и я притиска до задушаване, изсмуква силите й. Ето я наяве, виждате я в последните седмици.

Уважаеми народни представили,

Има една мъдра книга, която бих препоръчала на всеки, който е решил да се занимава с политика – „Защо нациите се провалят“ на Дарон Аджемоглу  и Джеймс Робинсън. Тя се занимава с това къде са корените на силата, просперитета и бедността. И защо мислите, че се провалят? Дали причината е в културата, географията, или в незнанието за правилните политики? Нито един от тези фактори не е определящ. От римско време до днес, в основата на успеха на всяка нация стоят създадените от човека институции. Управлението на Борисов нанесе много вреди на България, но има една огромна – обезсили институциите, разгради държавността и ги предаде на задкулисието. Днес задкулисието управлява държавата.

Време е за равносметка и за плащане на политическа сметка. Време е премиерът, а не бушоните му, да дава отговори. Ако премиерът не е знаел какво се е случвало в държавата, той не е за този пост. А ако е знаел и не е е взел мерки, той е съучастник – и днес той трябва да отговаря какви ценни указания се дават на уж независими държавни органи и какво получават срещу това онези, които им дават указания. Как един бизнес поема ангажимент към друг да го „съпортва“ пред независим държавен орган.

Г-н Борисов, има ли случващото се връзка със 111-тото място, което България заема по свобода на словото? И финансират ли се медии срещу политически поръчки? Най-важният въпрос – ще остане ли безнаказано всичко това, уважаеми български граждани. Ще има ли най-накрая справедливост?

Обръщам се към всички вас – смели и здравомислещи, милеещи за България, за семейство, за деца хора. Не се страхувайте, ще ни разединяват, ще ни противопоставят, но ние трябва да се обединим. Можем да спорим за данъчни системи и здравни модели, можем да бъдем различни, но можем да бъдем и едно, когато трябва да си върнем държавността и да я подчиним на служба на народа, а не на задкулисието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене