Цецо Василев бенд с чалга за Делян Пеевски

Акордеонистът от Гъзурниците вдига градуса в Белград, но не казва кога ще върне парите, които завлече от КТБ

Кръчмарската кръв на банкера беглец Цветан Василев проговори. Явно доброволната изолация, на която се подложи, за да избяга от родното правосъдие, си е казала своето. Или пък концентратите са му дошли в повече. Защото тази седмица мустакатият аферист с визия на долнопробен кръчмар се разля като мазен чалгар в изпълнение на акордеон. Дилетантско, разбира се.

Защото слушането на този тип музика не означава, че който хване акордеона, може да засвири на него. А на човека от Гъзурниците ръцете му са заврени отзад по принцип и не прави нищо като хората. Затова и чалга изпълнението, с което „поздравява“ депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, звучи фалшиво.

За такива изпълнения публиката замеря псевдомузиканта с яйца и развалени домати, но самозабравил се олигарх като Цецо Беглецо свири и пее само за собствен кеф. И защо да не го прави – окраде спестяванията на вложителите, съсипа банката, която беше превърнал в пирамида и за да убие скуката сега, когато няма какво друго да прави, освен да се дави в обилни количества алкохол, може да се пробва да засвири на акордеон. Ако питате него, това е фасулска работа. Нахлузваш презрамките, опъваш инструмента и започваш да свириш.

За фасулска работа този самонадеян тип от Гъзурниците смяташе и управлението на банката. Но се оказа, че е бил абсолютен дилетант. Или пък е вярвал, че краденето може да продължи до безкрай. Което отново потвърждава колко елементарен и простоват човек е играл в продължение на години ролята на топбанкер. Измислен човек с измислена биография. Кръгла нула.

Същото долнопробно ниво Цецо Беглецо демонстрира и в кръчмарското изпълнение във Фейсбук профила си, в което настоява Пеевски да връщал пари. А докато щрака с пръсти, защото трудно нацелва клавишите на акордеона, музикантът за сватби и погребения – последното от което, на КТБ – излива и мъката си. Пеевски, според него, не разбирал от право. В припева на чалга парчето текстописецът надминава себе си: „Но да се върнем на поредното законотворчество на Пеевски, който има толкова общо с правото, колкото аз с акордеона. Всъщност, аз не съм сигурен и в това, но от мене да мине“.

От него да мине – това е рефренът, с който се опитваше да управлява и КТБ. От него да мине, че раздаваше кухи кредити на шофьори и секретарки. От него да мине, че огромна част от отпуснатите кредити бяха раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си, а и с него самия. От него да минат всички онези фирми и фирмички, създадени буквално за една нощ, за да глътнат кредити за милиони. От него да минат всички необезпечени кредити, разрешени на мига – без дори елементарна проверка. Ето така, от Цецо Беглецо да мине, милионите се завъртаха и превъртаха, за да се върнат обратно с лупинг при него. А за да не мине пък съвсем от него, в същото време се привличаха нови и нови депозанти с нереално високи лихви.

Ето така, от него да мине, на фирми бушони са били раздадени над 3.5 млрд. лв. Пари, които нито Цецо Беглецо, нито подставените му лица, са имали намерение някога да връщат. И сега този мазен чалгар от Гъзурниците настоява някой друг да връща пари, но не и той. При това, даже на пияна глава, акордеонистът на КТБ проумява, че законотворчеството на Делян Пеевски и колегите му в парламента пресече възможността да добави още милиони към присвоените, каквото намерение имаше БГ Мадоф. Е, как да не злобее по този повод. Разбираемо е да се чувства „прецакан“.

Акордеонът, както добре се знае, е преимуществено солов инструмент. Но в бенда на пияниците от отбора на Цецо Беглецо винаги след солото има и кавър. Затова след фараона от Белград с прегракнал глас се включи и тлъстото алтер его на агент Академик. Този път – със сценичния си псевдоним д-р Димитър Попкутуев. За да възпее в кръчмата „Фрогнюз“ Троянската война, хубавите Елени и най-паче хубавия си спонсор – Цецо Беглецо.

След неговото включване очакваме само едно – с кебапчетата, с които трака на клавиатурата, Огнян Стефанов – агент Академик – д-р Димитър Попкутуев – да обвие снагата на химикалката и да напише на омазнена салфетка сумата, която очаква да получи като хонорар. Летвата е вдигната високо. Този бездънен търбух вече не се задоволява със суми от порядъка на 100 000 и 150 000 лева, както някога.

В следващото чалга изпълнение на Цецо Беглецо очакваме да изпее на фалцет как шофьорът му Николай купи „Банкер“, колко струва лифтинга на Люба Кулезич и как е осчетоводен като разход, кой плати сметката в ресторанта, в който вървеше договорката между мустакатия аферист и спортния журналист Сашо Диков и на каква крайна сума си стиснаха ръцете. Ако му трябва напомняне, да пропусне един ден без алкохол. Може и да се сети какво и как да изпее, но сериозно, без циркове и пунти-мари. Което пък ни подсеща за още един от бенда на Цецо Беглецо – агент Сашо, в цивилния живот Илиян Василев.

С всички тези произведения Цветан Василев може поне веднъж в последните години да звучи сериозно, а не като пресипнал пияница, гушнал стълба, за да не се свлече на земята. Но или алкохолът му е в повече, или бездарието.

Изглежда се размечтахме! Тези музикални шедьоври никога няма да бъдат създадени от Цецо Беглецо в новото му амплоа на чалгаджия, който си акомпанира на акордеон. Дори и за това не го бива, но от нас да мине! За всяка кръчма си има пияници. Дори и за най-долната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене