РЕПОРТАЖ В ТОП ПРЕСА! „За нашето село ли става въпрос?“ Какво се случва в Осина – новото „огнище“ на заразата

Село Осина стана популярно с това, че в последните дни то се превърна в ново огнище на COVID-19, след като бяха установени 23 случая на заразени

Колата завива на тесен разклон на един от пътищата, свързващи населените места в Родопите. Тук трасето се спуска по стар асфалт, който е допълнително увреден от свлачище. Част от пътя е в ремонт, а колите преминават покрай работниците и багера съвсем бавно, за по-голяма сигурност.

Този път води към село Осина, в което живеят около 600 души. Малко преди обед по улиците е пусто, с изключение на един двама минувачи. Възрастна жена със забрадка на главата и маска на лицето се придвижва бавно с бастуна си към един от магазините. По-надолу пък възрастен мъж прекопава двора си.

Всъщност нещата изглеждат така, сякаш самото село се е поставило в карантина, за която настоява кметът на местната община Сатовча Арбен Мименов.

Към днешна дата Сатовча е известна като „новото огнище на коронавируса“ в България. Доказано заразени са 23 души, а шестима са настанени за лечение в болницата в Гоце Делчев.

Тук всички са наясно със заразата, не отричат, че такава има, но се чудят на друго: защо шумът се вдига сега, след като всичко е започнало преди няколко седмици.

До един от магазините на селото, препълнен със стока по рафтовете и земята, са изнесени и няколко маси, на които седят две жени. За тях темата също е основно една – какво всъщност се случва в селото.

„Ама аз не разбирам защо чак сега се сетиха. Жената, от която казват, че е тръгнало всичко, тя почина на 21 април. Преди това за нея се грижеше сестрата от селото, която е от заразените, а после помагаха съседи покрай погребението. На него се събра и бая народ. Тук всички се познаваме и се подкрепяме, и като почине някой се събират хора“, казва Мария – жена на средна възраст, докато отпива от кафето си.

Нейната приятелка Гергана, която я е срещнала по време на разходката си, се съгласява.

„Сега, като е минало толкова време, какъв е смисълът? Ние, ако сме били заразени, вече да сме го изкарали. То и преди да дойдат от РЗИ (районната здравна инспекция – б.р.) и да излезе по медиите и тука да споменат селото, не бяхме съвсем сигурни, че ги има тези неща“, казва жената, която е излязла от вкъщи до кафето по анцуг.

Как вирусът идва в селото

От всичко казано става ясно, че почти всички в селото вярват на обяснението на РЗИ-Благоевград за разпространяването на заразата – че тя е тръгнала от вече починала онкоболна жена, която е била на лечение в София. Те отхвърлят твърденията, че коронавирусът е бил донесен от работещите в градовете или от тези, които се прибират през уикенда. По техни думи нито един от тези хора, нито близките им са от заразените.

Всъщност от РЗИ Благоевград към момента само предполагат, че заразата е тръгнала от онкоболната жена, която се е лекувала в столичната болница „Св. Анна“, където е влязла в контакт със заразено медицинско лице.

Според тази версия заразата се е прехвърлила от болната върху местната медицинска сестра, която е полагала грижи за нея след прибирането ѝ в Осина. От своя страна сестрата е заразила роднините си, които са част от две големи фамилии.

„Вижте, ние тази жена, която е починала, нямаме положителен резултат за нея. Ние имаме информация от РЗИ София, че е била в контакт с положителен случай в болницата. От това предполагаме. Може да е съвсем друг източник, но там има нещо около двете фамилии“, обясни пред Свободна Европа д-р Веселка Мончева директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ Благоевград.

Подобна несигурност за източника на заразата изказа и директорът на РЗИ Благоевград д-р Калоян Калоянов в интервюта за различни медии в последните дни.

По думи на д-р Мончева от здравната инспекция за пръв път са разбрали за случаите в селото през миналата седмица, а в петък са карантинирани и първите хора. Според нея проблемът в Осина не е толкова голям, защото заразените са здрави.

„Аз не мога да разбера защо толкова се интересувате от Осина, като там са само здрави заразоносители. Ако не ги бяхме изследвали, въобще нямаше да разберат, че са болни. Недейте да паникьосвате хората“, каза още д-р Мончева.

Въпреки това становище на РЗИ Благоевград кметът на община Сатовча настоява цялото село да бъде поставено под карантина.

„Настоявах селото да бъде под карантина, защото по този начин предпазваме останалите населени места. Според мен това е правилното решение. Разговарях и с началника на полицията и настоявах да се предприемат по-строги мерки, те ще контролират лицата под карантина“, каза още в петък пред БНР Мименов, който през последните дни потвърди позицията си.

Въпреки многобройните опити на Свободна Европа да се свърже с кмета, той не бе открит за коментар.

От началото на кризата около COVID-19 населените места, които бяха поставени изцяло под карантина, са Банско, Паничерево и Буковлък.

68 хиляди души и една голяма болница

Една от ключовите теми не само в България, но и навсякъде по света, свързани с кризата около COVID-19, продължава да бъде за възможностите на здравните системи.

Както вече стана ясно, Осина е част от община Сатовча, която пък от своя страна се обслужва от МБАЛ „Иван Скендеров“ в град Гоце Делчев. Същото важи за цялата община Гоце Делчев, както и за общините Гърмен и Хаджидимово. По данни на Националния статистически институт към 31.12.2019 г. общият брой на жителите в тези 4 общини е близо 68 хил. души.

По думи на управителя ѝ ситуацията в болницата в Гоце Делчев е спокойна. Ситуацията изглеждаше така и на 12 май
По думи на управителя ѝ ситуацията в болницата в Гоце Делчев е спокойна. Ситуацията изглеждаше така и на 12 май

Лекари от болницата коментираха, че към момента няма криза със заболелите от COVID-19, като дори в специализираното отделение могат да бъдат добавени и още легла. Проблемът, който те описаха, е липсата на достатъчно предпазни средства за персонала.

По думи на временно изпълняващия длъжността управител на болницата д-р Петър Филибев към днешна дата ситуацията е спокойна.

„В момента имаме настанени 6 човека от Осина, толкова си бяха и преди, може погрешно да е предадена информацията. Няма проблем с тях към момента“, каза пред Свободна Европа д-р Филибев.

Управителят на болницата в Гоце Делчев потвърди, че има готовност при нужда лекари от други отделения да бъдат пренасочени към лечение на заразени с COVID-19. Той изрази надежда това да не се налага, защото това би означавало, че ще се наложи ограничаване на останалите дейности.

Д-р Филибев потвърди, че от напусналите в началото на април 14 лекари всички без един вече са се върнали на работа. Тогава те оказаха да работят с предишния управител Владислав Улевинов.

Как COVID-19 промени живота в селото

Освен, че смятат евентуалното налагане на карантина на селото като закъсняло, местните се притесняват още, че ограничаването им може да доведе до допълнителни проблеми.

„Правилно казаха тука хората от селото, че ако се въведе карантина ще стане много трудно, защото нямаме болница, нямаме и аптека. Даже местното джи-пи и той е карантиниран и реално няма към кого да се обърнат хората, ако ни затворят.“, казва притеснено Гергана.

Всъщност етикетът на жител от село, в което има установено огнище на заразата, вече дава своите резултати при контактите с хора от други населени места.

„Аз бях до Гоце Делчев, след като се разбра, и в града срещнах моя позната, която обаче ми каза „Стой, стой на далеч, че не искам да се заразявам“, споделя Мария, която все още изглежда ядосана от преживяването.

В репортажи на няколко телевизии пък местни хора казаха, че им е трудно да извършват и някои от обичайните си дейности, тъй като в общинския център – Сатовча, избягват контактите с хора от селото.

Ситуацията в Осина е спокойна
Ситуацията в Осина е спокойна

Тук, както и в цялата страна, животът е претърпял големи промени заради кризата с COVID-19. Затворили са къщите за гости и ресторантите към тях, а някои от работещите в големите градове и чужбина са се прибрали. Рязката промяна обаче е дошла след новините от последните дни, когато са затворили и няколко от шивашките цехове, в които работят голяма част от жителите.

„Аз работех в ресторанта към едната къща за гости. Там всичко спря още от начало. В последните дни обаче стана по-тежко защото затварят и шивашките цехове и дърводелските, където работят повечето хора от селото. Досега се шиеха маски, имаха работа хора, но сега вече, не знам“, казва Мария.

„Сложна е ситуацията. Аз самият работех в Испания и преди години се прибрах и започнах с магазина. Сега обаче все повече от младите заминават основно в чужбина, а заради коронавируса нищо чудно да станат и повече“, казва местният магазинер Иван.

„То, мисля, че ще го преживеем това, някак ще се справим. Просто сега не разбирам защо беше този шум. Тук виждате, че е спокойно, ама човек ако гледа телевизия ще се чуди за нашето село ли става въпрос“, казва още той.

* Имената в репортажа са променени.​

www.svobodnaevropa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене