Хванаха за 4 часа апаш, пребил и ограбил пенсионер

Наглостта на овчаря Георги Запрянов била безгранична, обирал стареца за трети път

Полицаи от Харманли разкриха за 4 часа по горещи следи и задържаха апаш, който е пребил и ограбил възрастен мъж от местното село Браница. Наглостта на престъпника била безгранична, защото той ограбвал и издевателствал над 78-годишният мъж за трети пореден път. След бързата намеса на органите на местната власт, МВР и прокуратурата, извършителят е задържан и привлечен като обвиняем, вече и с наложен от съда постоянен арест.

Нападателят е овчарят Георги Запрянов, ром на 32 години. Преди време бил осъждан за кражби, но после реабилитиран по закон.

Около полунощ на 9-и май Запрянов проникнал в жилището на пенсионера Господин Димов. Завързал ръцете на 78-годдишния мъж, хвърлил му одеяло върху главата и го пребил с юмруци и ритници. След това му взел портфейла, в който имало 220 лева от пенсията на Димов.

Както по-рано съобщихме, днес в село Браница където е станало грозното посегателство, дойдоха лично главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Те похвалиха полицаите за бързата реакция и благодариха на кметския наместник Марийка Нейкова, която се обадила на полицията.

„Мен лично ме е срам. Не може хората, които са строили тази държава и са си плащали данъците да са тормозени и ограбвани. Ще бъдем безкомпромисни към битовата престъпност. Сега, когато вече няма КПП-а в областните градове МВР ще има много повече ресурс и ще се върнем към ежедневните проблеми на хората“, подчерта Иван Гешев.

Той се поинтересува от състоянието на пострадалия, който е настанен в болницата в Харманли, и му пожела бързо възстановяване.

Според Гешев, дори по време на извънредното положение, битовата престъпност не е била подценявана, останала приоритет, но логистичните и кадрови проблеми заради мерките били огромни.

 „Нашата цел е безобразията, които се извършват по линия на битовата престъпност поне към края на годината да са намалени чувствително. Няма да спра да го повтарям, че начинът да се избегнат такива неприятни криминални случаи, е държавата да покаже, че е на мястото си, и най-важното да бъдат задържани лицата, които са извършили това престъпление.

Те да бъдат изправени пред съда, и хората да видят, че представителите на местната власт, местната прокуратура, местната полиция, а понякога и главният прокурор и ръководството на МВР, си изпълняват задълженията“, допълни  главният прокурор. „Проблемите с работата и с образованието не можем да ги решим, но можем да осигурим сигурност за хората. До края на годината ще има значителен спад в битовата престъпност“,  допълни той.

„Надяваме се на справедливост, този наглец обира баща ми за трети път“, каза синът на пострадалия Димитър Димов.

Кметският наместник на Браница Марийка Нейкова сподели пред Иван Гешев, че през  последните няколко дни има и друг криминален случай в селото, при който двама мъже са влезли през нощта в къща на възрастен мъж, хвърлил му одеяло върху главата ,претърсили стаята, прекъснали електричество, но не намерили парите и избягали.

Пенсионерът се уплашил и след като си отишли, се подхлъзнал в дома си и паднал, при което се наранил. По този случая има образувано досъдебно производство районната прокуратура в Харманли за незаконно проникване в чуждо жилище.

„Една циганска фамилия тормози цялото ни село. Братът на нападателя Георги е затвора за убийство на жена. Непрекъснато кроят кражби и побои“, оплакаха се местните.

„В отдалечените населени места ще засилим видео наблюдението. Камерите променят ситуацията драстично, практиката го показа. Ще има отново и постоянни постове на жандармерията по селата“, обеща Гешев. Той посети и съседното село Българин, където кметът поиска да бъдат монтирани камери по главния път.

„Заедно с връщащите се от чужбина идват и хора от криминалния контингент.  МВР ще вземе всички мерки това да не доведе до ескалация на престъпността в страната“, каза главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Следим за тези хора, наясно сме и с дейността им в чужбина, защото те се връщат от страни от Европейския съюз, с които имаме постоянен обмен на данни, допълни той.

До 12 часа във вторник в рамките на специализираната операция срещу битовата престъпност в Хасковска област са проверени 181 души, 131 автомобила и 46 търговски обекта. Задържани са общо 7 души от контингента, образувани са нови 4 досъдебни производства, съобщиха от МВР.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене