С ВИРТУАЛЕН УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ, ДЕВЕТОКЛАСНИЦИ ОТ СУ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, САТОВЧА ОТПРАЗНУНУВАХА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ШКОЛОТ СИ

Вчера, в часа на класа, г-жа Райка Славчева проведеонлайн урок по родолюбие, посветен на делото наСветите братя Кирил и Методий“, които са патрон научилище Сатовча.

Урокът започна тържествено с химна на роднотоучилище.

Чрез мултимедийна презентация, г-жа Райка Славчевазапозна учениците от 9 – б клас с живота и делото наславянските първоучители, техните ученициНаум, Кирил, Сава, Ангеларий, Горазд, мисиите им, пътуванията в Западна Европа и събитията околосмъртта им.

Най-голямото творческо дело на двамата братя, е създаването и утвърждаването на славянската азбука. Това е истински културен подвиг, бележитопостижение в историята, пред което всеки сепрекланя.

Просветната мисия на солунските братя оставядълбока и трайна следа в историята на Европа.

Българската църква ги канонизира за светци, наричатги с едно общо имеСветите Седмочисленици.

През 1851 г., за първи път 11 май се чества и катопразник на българската просвета, но датата по новстил – 24 май, е светският празник, който се отбелязвакато ден на българската просвета и култура и наславянската писменост.

Г-жа Райка Славчева зачете на учениците историятана СУ-Сатовча, предоставена от г-жа ГюлзараКачановастарши учител по история и цивилизации.

Урокът завърши със стихотворения, посветени насветите братя и четения на есета на тема „.. че ний смедали нещо на света“ .

Няма друг славянски народ, който да празнува презвсички векове с любов и преклонение паметта наСолунските братя, защото буквите са нашатадуховност.

Урокът е дейност по проектиМултикултурнообразованиена СНЦ „Алианс Франсез Благоевград“ и „Модерна и интерактивна класна стая чрезтворчество и педагогически иновациина СУ „Св.св.Кирил и Методий“,Сатовча, ПрограмаЕразъм+“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене