170 000 лв. по-малко приходи в Гърмен за март и април

Приходите в хазната на Община Гърмен са намалели драстично през март и април в сравнения със същите два месеца на миналата година. Причината е във въведеното извънредно положение заради коронавируса и затварянето на всички хотели и заведения. „169 000 лева по-малко са постъпленията само за тези два месеца. Огромната част от общинските приходи са от туризъм, който беше най-силно засегнат от епидемията от COVID-19. Община Гърмен притежава мира с минерална вода, пералня, хотели, които също затвориха врати. Не работеха и историческите селища Никополис ад Нестум и Градище”, заяви кметът на Гърмен – Феим Иса.

За този период не са провеждани и търгове за продажба и отдаване под наем на общински обекти. На следващата сесия на местния парламент ще се предложи за продажба теренът със старата и неработеща вече детска градина в село Осиково. Надеждата на местната власт е, че ще се намери инвеститор, който да закупи имота. „Обещанието ми към жителите на Осиково е, че ако се намери купувач, то парите ще бъдат инвестирани за благоустрояването на тяхното населено място”, уточни Феим Иса.

Той призна, че справката с намалелите общински приходи ще бъде изпратена утре в Националното сдружение на общините. Целта е да се търси начин държавата да компенсира поне част от загубите. Един от вариентите за справяне с тежката ситуация е и част от отпуснатите целеви средства от държавата да могат да се ползват за други нужди. „Има спестени средства от зимното поддържане, има и средства за военно дело, както и други такива. Искаме да ни се разреши да ги ползваме за покриване на текущи разходи”, допълни кметът на община Гърмен.

ilindenpres

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене