Ето при какви условия всички ученици ще се върнат в класните стаи

Всички учениците ще се върнат в класните стаи, ако новият щам на коронавируса не повлияе и резултатите се запазят, а учителите се ваксинират. Това обясни зам.-образователният министър Таня Михайлова пред БТВ.

Тя обясни, че все още се водят разговори дали вторият срок да стартира присъствено за част от класовете. „Следим обстановката, надяваме се да се запазят резултатите, които са в момента. Надявам се от 4-и да има възможност да се започне с постепенно завръщане на учениците. Първоначално ще се върнат класове с повече задачи тази година – 12-и, на които предстоят матури, 7-и, които имат външно оценяване, и 8-и, които са в ново училище и са в процес на адаптация”, уточни Михайлова. Тя допълни, че всеки клас е важен сам за себе се би и това, че започват с тези три, не означава, че се пренебрегват останалите.

Възможно било и прилагането на по-гъвкави решения. Едно от училища, в които е била, е предложило школата, които са по-малки и нямат случаи на заболявания, да могат да отворят.

По отношение на ваксинацията на училите зам.-министърът обясни, че тя ще започне в регионите, в които е приключила имунизацията на медиците.

„В понеделник има готовност в някои региони, тогава започва и масовото тестване”, посочи Михайлова. Изпитите в 4-и и 10-и клас обаче нямат нищо общо със ситуацията и на този етап няма да отпаднат.

„Ако се наложи, и такова решение ще се вземе. За да отпаднат тези изпити, трябва и законова промяна”, обясни зам.-министърът. По думите ѝ външното оценяване за 4-и и 10-и клас не трябва да се разглеждат като матури, тъй като тя е една – след 12-и клас.

„Това са рутинни изпити, все едно е да отпаднат класните работи и или рутинните изпитвания”, допълни Михайлова.  Според нея е трудно да се сравнява електронното с присъственото обучение. „От пандемията наблюдаваме и различен ефект. Показа ни, че учителят остава водещ в класната стая”, каза още зам.-министърът.

monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене