Починалата онкоболна жена донесла заразата в Осина дълги години е работела в Италия

Починалата онкоболна жена от Крушево дълги години е работела в Италия, взели са я да я гледат близки в  Осина, жителите на Кочан и Сатовча притеснени, настояват за скоростно затваряне на Осина

Починалата онкоболна жена от гърменското село Крушево, която стана причина да се заразят с корона вирус толкова много хора от сатовчанското село Осина е била взета от семейство в Осина да я гледат след като се е върнала от болницата „Св. Иван Рилски“ в София.

Не гастербайтерите, а самата болна жена е донесла в Осина заразата от софийската болница. Това е версията, която жителите от Осина коментират помежду си за огнището на коронавируса в селото им.

Те коментират, че освен медицинска сестра има и заразен възрастен лекар от съседното село Кочан, който също е бил в контакт с нея при домашните посещения преди жената да почине. Лекарят обаче от две седмици и повече се е самоизолирал във вила в балкана и все още спазва карантината която сам си е наложил.

По нареждане на РЗИ –Благоевград и кмета на общината Арбен Мименов преди дни с водоноска бе дезинфекцирано цялото село Осина. Повечето от хората контактували с болната и вече починала жена също са в изолация въпреки което вирусът продължава да се разпространява и всеки следващ ден излизат нови и положителни проби на тествани хора от селото.

Още преди две седмици кмета Мименов настоя пред РЗИ цялото село Осина да бъде поставено под карантина и изолирано за 14 дни, но от РЗИ са били категорични, че на онзи етап нямало нужда от такава мярка, защото всички заразени са от две съседски къщи, които непрекъснато са били в контакт помежду си. Така огнището на корона вируса в Осина е определено за семейно. 13-те човека които през последните 24 часа са дали положителни резултати се чувстват добре и са оставени под домашна карантина.

Както писа ТОП Преса, първите случаи на заразени с корона вирус в Осина бяха установени преди седмица. Заболелите тогава бяха 10 души и с новите броят им вече набъбна до 23. Те са на възраст от 6 до 65 годишна възраст.

От РЗИ съобщават, че наблюдават внимателно ситуацията в Осина, и засега не се налагало селото да бъде изолирано и поставено под карантина. Наредено е на полицейските служите от РУ Сатовча по три пъти на ден да проверяват дали заразените спазват карантината. При още увеличение на заразените от РЗИ не изключват селото действително да бъде затворено, за да бъде пресечено движението на местните жители, а така и ограничено разпространението на вируса в общината и целият гоцеделчевски регион.

Хората от съседните села Кочан и Сатовча обаче, не крият притесненията си и настояват село Осина час по-скоро да бъде затворено тъй като жителите обикаляли региона ежедневно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене