ЛиЛана към охраната на АПИ: Ще дойдат качулките

Съдружникът ѝ Мартин Димитров звънял 70 пъти на общински съветник

Певицата Лиляна Деянова – Лилана, Мартин Димитров и техните съдружници в дружеството „Телетол“опитали да нахлуят в сградата Националното ТОЛ Управление (НТУ) към АПИ на 4 юли 2019 г. Те обиждали и заплашвали служителите и охраната, като отправили репликата „ще дойдат качулките“.

Свидетели разказват, че всекидневно са били тормозени от дружеството чрез натиск с телефонни обаждания. Общински съветник към Столичния общински съвет твърди, че по времето, когато е бил в управителния съюз на АПИ, е бил търсен по 70 пъти на ден от подсъдимите.

Това стана ясно от доказателствата по делото на Лилана, Мартин Димитров и съдружниците им, които са обвинени в усвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Част от тях бяха разсекретени от Специализираната прокуратура поради големия обществен интерес.

От държавното обвинение публикуваха три протокола за разпит на свидетели, в които те заявяват за оказан натиск и заплаха от страна на обвиняеми по делото спрямо длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“, с цел сключването на договор с „Телетол“ АД като Национален доставчик на услуги.

ЛиЛана и бандата ѝ заплашвали членовете на Управителния съвет на АПИ и директорът на НТУ с уволнение и разпространяване на клевета спрямо тях, ако не бъде сключен договор с дружеството им. Според членовете на съвета „Телетол“ не са отговаряли на изискванията на агенцията и тяхното решение е било несъвместимо със системата им.

В показанията си, свидетелите многократно изтъкват изключителното психическо напрежение, на което са били подложени всекидневно. „Помислих си какво може да се случи с мен и близките ми хора само защото искам да си изпълня служебните си задължения. Почувствах страх, че наистина мога да остана без работа, както и да не мога да си намеря работа за в бъдеще.

Започнах и да се оглеждам по пътя, да проверявам колата си, монтирах камери в апартамента си и други технически средства за охрана и защита. (…) на 05.04.2019 г. в 13,48 часа г-жа Ш. и г-жа Деянова проведоха телефонен разговор на „шпикерфон“ на микрофон с мен. В този разговор г-жа Деянова ме заплаши, че е събрала достатъчно информация за мен от областните пътни управление и ако не й се обадя до края на деня с положително становище за регистрирането на Телетол АД ще си загубя работата като настоятелно искаше да разбере, в какви трудови правоотношения съм с АПИ, вероятно, за да изпълни заканата си.“, разказва О.А. – директор на НТУ тогава и член на Управителния съвет към АПИ.

В телефонните си обаждания обвиняемите настоявали за среща, в която да обсъдят подписването на договора. На тях обаче те също се държали арогантно и разпитвали служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ за имената им и причината за назначаването им. В края на една от тях Мартин Димитров заявил: „Да знаете, че ние по един или друг начин, ще сключим договор с Вас“, разказва свидетелят Р.В.

В резултат на този натиск комисията, отговорна за обществената поръчка, е разгледала формално документите, предоставени от „Телетол“. „Не ги разгледахме по същество и в съдържание. Не извършихме специфични контролно-разследващи действия относно вярност на декларираните данни, за които имах съмнения, че са неверни, а именно-за наличните пунктове за продажни на тол продукти, сервизни пунктове за обслужване на бордови устройства и мобилни пунктове за обслужване на бордови устройства“, отбелязва свидетелят О.А.

Договор не бил сключен поради липсата на оперативна съвместимост и комуникация между технологиите на дружеството „Телетол“ и Агенцията.

На 05 май т.г. Апелативният спецсъд наложи окончателна мярка за неотклонение задържане под стража на Лиляна Деянова и съдружникът й в IT фирмата Мартин Димитров. Братът на певицата Александър Деянов остана на свобода с променена мярка за неотклонение от 100 000 на 50 000 лв.

Те бяха задържани на 25 април т.г. Прокуратурата им повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група и за злоупотреба с евросредства. Според обвинението, през компанията си любимата певица на хазартния бос Васил Божков и аверите ѝ са вземали пари по няколко пъти за покупката на един и същ софтуер, като парите са превъртани през няколко кухи фирми./Monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене