Руските олигарси имат 7 дни да изтеглят парите си от Великобритания

Владислав Сикорски и Филип Хамънд

Полският външен министър Владислав Сикорски (вляво) и британският му колега Филип Хамънд на среща в Брюксел. Снимка: ЕРА

Приближените до Путин руски олигарси получиха неофициален ултиматум от седем дни, за да изтеглят парите си от Великобритания, преди страната да въведе санкции срещу тях, пише „Дейли телеграф”.

Във вторник европейските лидери започнаха да подготвятнов черен списък с бизнесмени и московски политици,които ще бъдат поставени под нови икономически и социални ограничения. Външният министър на Великобритания Филип Хамънд заяви, че страната му няма търпение да предприеме крути мерки срещу приближените на Путин. „Приятелчетата на Путин и неговата клика в Кремъл са хората, които трябва да понесат натиска”, заяви той.

Чак в края на месеца обаче всички страни от ЕС ще успеят да подготвят своите списъци с хора, които да понесат новите санкции. Отсрочката събуди тревоги, че те ще успеят да изтеглят парите си преди мерките да бъдат наложени.Данни показват, че много руски олигарси вече правят това.

Най-вероятно новата вълна от санкции няма да бъде ретроспективна, което означава, че няма да се касае до вече съществуващи договори и инвестиции. Очаква се сред мерките да бъдат ограничаване достъпа на руснаците до капиталовите пазари, военната продукция, стоките с двойно предназначение и ключовите технологии в енергийния сектор.

Повод за въвеждането на нови ограничения е продължаването на конфликта в Украйна, където миналата седмица бе свален Боинг на Малайзийските авиолинии, всички пасажери в който загубиха живота си.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене