Плевнелиев: Отворете досиетата за КТБ

Плевнелиев-парламент

Президентът Росен Плевнелиев призова за политическа стабилност и пълна прозрачност по казуса около Корпоративна Търговска Банка.

„Три правителства се сменят в рамките на половин година вече втора поредна година. Това е белег на все по-трайна нестабилност. Трябва да положим усилия, за да приведем страната през трудностите“, каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение към Народното събрание, цитиран от „Стандарт”.

„Засилва се усещането на задълбочаване на институционална криза в страната. За по-малко от година и половина второ правителство подава оставка. Ще се сменят три правителства. Същото беше и в първата половина на 2013 г.“, добави той.

„Политическите кризи са неизменна част от развитието на една демократична страна. Едва ли има някой, който да се съмнява, че правните норми са най-важната част, но не единствената.“

„Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата в КТБ. Ако ги превърнем в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на Държавна сигурност досега, ще бъде стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие истината за нерегламентирана връзка на политици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален аспект. Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход ще продължи“, подчерта държавният глава.

„БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси са длъжни да координират действията си и да си свършат работата докрай. Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпечения по тях кредит по кредит чрез български и международни одитори, да се оцени дали има и колко е голяма дупката в тази банка“, посочи Плевнелиев.

Според Плевнелиев най-важно за всеки отговорен политик са реалните проблеми на хората – доходи, безработица, здравеопазване, демография. „Те не са от вчера и няма да бъдат решени утре“, категоричен е президентът и добави: „Нека покажем, че можем да приоритизираме“.

Предсрочните избори не са оправдание за бездействие. Сред най-важните задачи, които НС може да реши през следващите дни, са актуализация на бюджета и този на НЗОК. „Тази актуализация е задължителна, за да се позволи на гражданите да не понесат допълнителни негативи“, каза президентът и поиска експертна оценка дали е необходима подобна актуализация.

„Надявам се парламентът да вземе решение служебното правителство да води преговори, споразумения, международни институции, да тегли външни заеми, при необходимост. Такова решение би било проява на зрялост и ще бъде важна стъпка за стабилност“, посочи държавния глава.

„Призовавам депутатите от 42 НС да внесат допълнителна доза стабилност в банковата система. БНБ е този регулатор, който трябва да изразява устойчивост и доверие. От друга страна управителя на БНБ е готов да подаде оставка. Надявам се НС да се произнесе по кадровия проблем в БНБ. Апелирам да не политизират ситуацията в БНБ, да не генерират институционалната несигурност“, каза още Росен Плевнелиев.

„Началото поставихме с договорените на Консултативния съвет за национална сигурност на 17 юни в пълен консенсус решения. Последваха поредица от конфронтации. Договорихме дата за избори, около която всички се обединиха. Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена договорената дата за избори – 5 октомври, а на 6 август да бъде разпуснато 42-то Народно събрание и да бъде назначено служебно правителство“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене