Борисов: Грижата за децата и учителите е основен приоритет на правителството

„Образованието, грижата за децата и за учителите са основни приоритети на нашето правителство. Въпреки ситуацията, в която светът се намира, ние продължаваме целево да финансираме този толкова ключов за нас сектор“. Този коментар направи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук по повод отпуснати днес на МС 136 млн. лв. за 21 национални програми за развитие на образованието през тази година.

Борисов отбелязва, че с тях ще се подпомага обучението в детските градини, в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие. Средства ще бъдат отпуснати за осигуряване на безплатни учебници, транспорт на ученици и учители, връщане на отпаднали деца в училище, осигуряване на достъп до интернет и техника, привличане на хора, които искат да преподават на ученици с по-слаби резултати.

„Продължава подкрепата ни за българските училища в чужбина, както и за музеите и библиотеките, които да бъдат места за провеждане на уроци и занимания. Много силен акцент поставяме и върху изучаването на природни науки, математика, технологии. Отделяме средства по програмите за оборудване на модерни кабинети по тези науки, за експерименти и лаборатории за учениците, за създаване на цели центрове в училищата. Целта е да провокираме интереса на децата да се занимават и да избират технологични професии, защото те са ключови за нашето бъдеще“, написа премиерът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене