НФСБ и ВМРО се надпреварват с мерки за кризата в туризма

От партията на Симеонов внесоха поправки, а от формацията на Каракачанов ги обвиниха, че им крадат идеите

В малката коалиция пак се ритат по кокалчетата. НФСБ внесе пакет от мерки за справяне с кризата в туризма, а от ВМРО се засегнаха, че коалиционните партньори са им окрали идеите. И едните, и другите предлагат ваучери за почивка, но войводите анонсираха идеите си още преди две седмици.

Промените в закона за извънредното положение са внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, Валентин Касабов и Христиан Митев. Предлага се пакет от мерки за реална финансова помощ от страна на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции за справяне с кризата в сектора на туризма. Промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение бяха внесени днес в деловодството на Народното събрание.

Първото предложение е държавата частично да поеме 60 % (при мярка 60:0) от заплатите на средносписъчния състав на фирми, които се занимават с туризъм спрямо юни, юли и август, миналата година. Става дума за до 1/3 от персонала, като изричното условие е фирмите да са редовни – да са плащали осигуровки и нямат никакви задължения. Срещу това работодателят поема ангажимента да запази работника до една година. В случай, че работникът бъде освободен преди тази 1 година, собственикът на фирмата връща получените суми на държавата. НФСБ предлагат още да бъде намалено ДДС за всички оператори на туристически услуги на 9 % за период до 31.12.2021 г.

Друга мярка дава правото на министъра на туризма да издава ваучери за настаняване в туристически обекти за най-малко 7 дни срок. Ваучерите са най стойност 210 лв. и могат да се използват само за вътрешен туризъм. Ваучерът е на стойност 210 лв., тъй като са предвидени по 30 лв. на ден, в рамките на 7 дни. В случай, че почивката е на по-висока цена, тя се доплаща от съответния работник или служител във фирмата.

Отново такива ваучери, но на стойност 100 лв. – държавата предоставя и на учащите се – за зелени училища, състезания, туристически посещения и др., като мярката да е валидна до 31.12.2021 г. На четвърто място – предлага се до 1 година след отмяна на извънредното положение Общинските съвети ще могат да променят или отменят туристическия данък

В същото време и от ВМРО преди две седмици излязоха с предложение за ваучери за туризма. Тогава пред медиите я лансира депутатът александър Сиди. „Това, което предлагаме ние, са ваучери от по 100 лева за всеки гражданин, за да може средствата да бъдат изразходвани обратно в българския туристически бизнес, който е най-засегнатият сектор. Това е една екстравагантна идея, която би могла да има своята реализация, стига правителството да реши”, обясни тогава депутатът.

Затова именно той пръв реагира днес на самосиндикалната акция на НФСБ. Подразнен от плагиатството, Сиди реагира във Фейсбук.

„Уважаеми господа Симеонов, Касабов и Митев, преди седмици официално ви предоставихме нашите идеи за мерките, които предлагаме в областта на икономиката, в това число за туризма. Вие дори не споменахте, че ги подкрепяте, камо ли, че ще ги внесете под формата на законопроект“, написа депутатът на ВМРО в профила си в социалната мрежа.

„Въпреки това, изключително съм щастлив, че приемате толкова присърце идеите на Организация. Даже съм благодарен, че сте изпратили конкретните текстове.
Радваме се, че ни спестихте този труд, но макар че, уверяваме Ви, ние бяхме подготвили своите текстове, защото като предложим нещо, имаме готовност и да го отстояваме.
Не разбирам цялата тази надпревара, кой какво ще получи като парче от народната любов. Политиците имаме лошия навик да смятаме, че народът е глупав и помни малко. Може би и това е причината някои политически субекти да изгряват за малко на небосклона и да залязват много бързо“, обиден е още войводата.

В същото време той припомня, че за сметка на това ВМРО скоро ще празнува своя 130-годишен юбилей, а българските граждани са наясно кой – какви идеи е предлагал и защитавал. „И прекрасно знаят кой снася яйца в чуждите яйца“, завършва с намек за партията на Валери Симеонов депутатът на Каракачанов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене