Игуменът на Руенския манастир архимандрит Поликарп натопен от колега пред патриарха: Монаси му плащат огромните банкови кредити, гъркиня ипотекира заради него апартамента си, и висшето му образование е съмнително

207180271258

Бившият игумен на Руенския манастир архимандрит Поликарп, който през 2005 г. купи срещу 60 000 лв. дупнишкото радио „Астра плюс“ и пусна на честотите му първото църковно радио „Сион“, е завлякъл най-малко 1 банка и десетки частни лица с огромни суми, обяви колегата му от черното братство йеромонах Ефрем-игумен на Одранишкия манастир „Св. Св. Петър и Павел“. Обвинението си той разпространи чрез скандално писмо, изпратено до патриарх Неофит, Св. синод, Дирекцията по вероизповеданията към МС и целия „православен български народ“.

Според Ефрем архиман­дритът, чието светско име е Петър Трендафилов Петров, теглил огромни кредити как­то в качеството си на игумен, така и на председател на сдружение „Гълъб“, в което членувал и самият Ефрем. Единият заем е от СИБанк, теглен преди 10 години, необслужван е от много вре­ме и към момента надхвърля 280 000 лв. Още през 2010 г. банката предупредила Св.

синод, че ще се наложи да предприеме съдебни дела за кредита, и вече има наложе­ни запори от частен съдебен изпълнител, твърди Ефрем. Като солидарни длъжници членовете на УС на сдруже­нието в момента плащат то­зи кредит. Според Ефрем ко­легата му по расо Поликарп изтеглил този кредит, без да се съобразява с устава на сдружение „Гълъб“, изи­скващ колективно управле­ние на паричните средства, и въобще не бил похарчил парите за манастира.

Въпреки че кредитът от СИБанк остава необслужван, Поликарп, вече като предсе­дател на фонд за Руенска св. обител „Св. Йоан Рилски Чу­дотворец“, опитал да изтег­ли нови 250 000 лв., този път от ОББ. Ръководството на фонда обаче се опънало се­риозно на Поликарп и този дълг бил спестен на манас­тира. Според Ефрем има обаче трети заем, теглен от висшестоящия монах за ра­диото в Дупница, който съ­що не се погасява.

Освен от банки русен­ският игумен вземал пари и от частни лица, твърди Еф­рем и посочва манастирска­та ктиторка Еводия-Параскеви. Гъркинята редовно по­магала на Руенската обител, която е изградена до свято­то кюстендилско с. Скрино, считано за родно място на Св. Иван Рилски. Жената да­вала редовно големи суми до момента, когато игуменът я помолил да изтегли заем в Гърция срещу ипотека на апартамента си, да му даде парите, а той щял да връща кредита. Поликарп взел па­рите от набожната гъркиня, но забравил да погасява заема. Притеснена от грьцката банка, Еводия пристиг­нала преди време в Св. си­нод да моли синодалните старци за помощ да й кажат къде е Поликарп, защото ве­че не й вдигал телефона, и така се разбрало и за тези негови неуредени финансо­ви отношения.

Според Ефрем имало гол­яма мистика и около обра­зованието на колегата му Поликарп, който тръбял, че е висшист. „Още като игу­мен на манастира той беше изостанал с изпитите си, а трябваше да е завършил към 2008 г. Преди 2 години научих, че Петър Петров е бил със спрени студентски права в Солунския универ­ситет, а нямам сведения да е учил и завършил висше образование в България“, алармира авторът на сигна­ла.

Поводът за писмото му е молбата, депозирана от По­ликарп в Св. синод с иска­не да бъде издигнат в сан епископ. Според църковни­те канони тя се съпровожда от нотариално заверена декларация, в която канди­датът трябва да изброи как­ви задължения има. В дек­ларацията си архимандрит Поликарп е заявил, че няма задължения към банки, ин­ституции и частни лица.

„Архм. Поликарп имаше поверени от Бога десетина човека братство в Руен, кои­то той не можа да сплоти, а напротив – стана причина да се разпръснем. Питам се – как да му се повери бъдеще­то на цяла епархия? След ка­то началото на епископството му е в лъжа, то какъв ли ще е краят?“, вайка се в писмото си до патриарха Ефрем.

Според източници на „Струма“ преди дни Поли­карп бил извикан в Св. си­нод да даде обяснения за обвиненията, отправени към него. Кандидат-епископът се оправдал, че всъщност кре­дитът от СИБанк бил теглен не от него, а от друг член на сдружението, затова подал такава декларация. Казал още, че по онова време чле­новете на сдружение „Гълъб“ са поели този финансов риск, тъй като имали благо­детелка, която е погасявала голяма част от задължения­та, но след смъртта й манас­тирът вече не смогвал да се справя с вноските. Никой не попитал Поликарп за дипло­мата му, ипотекирания апа­ртамент на гъркинята и дру­гите обвинения от писмото.

Явно обясненията на кандидат-епископа са се стори­ли задоволителни на Св. си­нод, защото на последното си заседание завчера бол­шинството от синодалните старци гласуваха „за“ хиро- тонията му. Против бяха са­мо двама митрополити – Вар­ненският Йоан и Русенският Наум. Двамата се позовали на бившия патриарх Максим, който открито недолюбваше Поликарп и дори отказа да благослови радио „Сион“ с мотива, че работа на журна­листите е да се занимават с медии, а задължение на мо­наха са молитвите и послу­шанието. Протестът им оба­че не бил чут.

Епископското ръкоположение на архимандрит Поли­карп е насрочено за тази не­деля в Лопушанския манас­тир. Титлата, която Св. синод му даде, е Белоградчишки. Поликарп е избран и за викариен епископ на Видин­ския митрополит Дометиан.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене