Скандал на седмицата! Румен Томов фалира община Благоевград!

Благоевград пред финансов колапс и скоро ще свършат парите за заплати. Без държавна помощ кметската администрация трудно ще се справи, призна днес зам.-кметът по финансите Ясен Попвасилев.

Приходите заради извънредното положение, свързано с разпространението на коронавируса, са намалели драстично. 4 668 000 лева по-малко са постъпили в общинската хазна от началото на годината до края на този месец в сравнение със същия период на миналата година. От данъци постъпленията са с 4 307 000 лева по-малко, със 159 000 лева е назад хазната от таксите в детските градини, които не се плащат по време на извънредното положение, 42 000 лева по-малко са парите от таксите за детските ясли. Намаление със 160 000 лева се отчита и при наемите на общински обекти, които не работят заради епидемията от COVID-19.

„Хората предпочитат да си купят храна вместо да плащат данъци. Още повече, че срокът да ползват 5% отстъпка бе удължен до края на юни. Но се съмнявам, че и тогава ще се вдигнат постъпленията от данъци. Общината има и просрочени задължения към различни доставчици. Не можем да получим и изравнителна субсидия от държавата, тъй като събираемостта ни е била над средната за страната”, разкри Ясен Попвасилев.

Той призна, че съвсем скоро Общината ще има пари само за заплати, осигуровки и да си плати данъците. Според Попвасилев няма да има проблем да се платят месечните възнаграждения за април, но продължи ли кризата с коронавируса е възможно и това да се превърне в проблем.

Общинското ръководство ще разчита на държавна помощ или на безлихвен заем.

През последните месеци Община Благоевград похарчи над 2 млн. лева от бюджета за транспортиране на отпадъци в Костинброд, тъй като кметът Румен Томов първоначално отказа да подпише договор с фирмата, избрана да оперира с новото сметище край село Бучино. Вместо това той продължи да превозва отпадъците на благоевградчани в Костинброд, като разходите за това се платиха от общинската хазна.

Преди дни, след решение на КЗК, градоначалникът подписа договор с избрания оператор на благоевградското депо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене