Италия няма да приема туристи до края на годината

Границите на Италия граници ще бъдат затворени за чуждестранни туристи до края на годината. Това обяви министърът на културата и туризма Дарио Франческини пред в. „Ла Република“. „Отварянето на границите ще зависи от епидемиологичната ситуация и политиките на всяка държава. В Италия тази година няма да има международен туризъм“, коментира той и призова сънародниците си да пътуват активно в страната. От началото на май обаче ще бъдат отворени за посещения музеите и основни туристически атракции, сред които Франческини посочи Колизеума и Помпей. Италия е на трето място в света по брой заразени от Covid-19, като до момента те са 197 675, а починалите от вируса са 26 644. Все пак страната вчера регистрира най-ниска смъртност от 14 март насам – 260 починали за ден.

Британският премиер Борис Джонсън ще се завърне на работа в понеделник, след като преди няколко седмици бе заразен с коронавирус. Преди две седмици Джонсън бе изписан от лондонската болница „Сейнт Томас“, където прекара няколко дни в интензивно отделение. Сега от Даунинг стрйт обявиха, че премиерът се е възстановил в лятната си резиденция „Чекърс“ и в понеделник се връща към обичайния си график. Джонсън продължава да е под медицинско наблюдение, но се очаква в понеделник да ръководи редовния брифинг на правителството на Даунинг стрийт, а в сряда да отговаря в парламента на въпросите на новия лейбъристки лидер Киър Стармър.

Жертвите на коронавируса в Обединеното кралство междувременно надхвърлиха 20 хиляди (20 732). През изминалото денонощие в страната починаха още 813 души. На редовния брифинг министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви, че Великобритания продължава да има проблеми с пандемията и хората трябва да продължават да спазват социалното дистанциране. Макар и учените да смята, че пикът на пандемията е преминал, данните все още са доста тревожни. Броят на заразените в кралството е 152 840 души.

В още четири държави по света жертвите са над 20 000 – Съединените щати, Испания, Италия и Франция.

Случаите на Covid-19 в САЩ доближават 940 000. Близо 2500 са починалите в САЩ от Covid-19 за последните 24 часа, предават световните агенции, позовавайки се на данни на университета „Джонс Хопкинс“. Според тях към днешна дата в страната има над 936 хиляди случая на коронавируса, от които над 53 500 са с фатален край. Поради тази причина САЩ са и най-сериозно засегнатата от пандемията страна – като брой жертви и като брой заразени с Covid-19. Смъртните случаи в събота, които са 2494, представляват увеличение спрямо петък, когато САЩ регистрираха 1258 жертви – най-малкия брой от почти 3 седмици.

От 2 май в Испания ще могат да спортуват навън, ако броят на новозаразените с Covid-19 в страната продължи да спада. Това заяви испанският премиер Педро Санчес снощи в обръщение към нацията.
„Ако еволюцията на пандемията продължава в положителна посока, както досега, то от 2 май ще бъде позволено на хората да излизат, за да бъдат активни и да спортуват или на разходка с човек, с когото живеят. Но само ако спазват предписанията на здравните власти“, предупреди премиерът на Испания, където от 14 март е въведена една от най-строгите карантини в Европа. Испанците могат да напускат домовете си само за купуване на храна или лекарства и за ходене на работа. През последното денонощие в страната е регистриран най-нисък брой смъртни случаи от 19 март насам – 288. Общият брой на починалите вече е 23 190, а заразени са 207 634.

Учениците от средните училища във Франция ще трябва да носят предпазни маски, когато учебните занятия започнат да се възобновяват от 11 май, предаде ДПА, като се позова на правителствени експерти. Учените от правителствената комисия за коронавируса също така са препоръчали чиновете да са на разстояние поне един метър един от друг, а класните стаи да се почистват по няколко пъти на ден. Комисията също така е препоръчала семействата първоначално да могат да избират дали децата им да веднага да се върнат на училище. Френските училища са затворени от 14 март.

Расте броят на заразените в Русия, откъдето съобщиха днес за още 6361 нови случаи на коронавируса през последните 24 часа, с което общият брой става общо 80 949. За денонощието са починали 66 души, с което жертвите на Covid-19 в страната достигат 747, съобщи оперативният щаб за борба с коронавируса. За последните 24 часа са изписани 517 души, като общо оздравелите са 6 767.

В китайския град Ухан, откъдето се разпространи пандемията, всички пациенти с новия коронавирус вече са изписани от болниците, съобщиха здравните власти. „Последните новини са, че към днешна дата броят на пациентите с новия коронавирус в Ухан е нула, благодарение на съвместните усилия на уханските лекари и медиците, изпратени в града от цялата страна за оказване на помощ в борбата с разпространението на коронавируса“, заяви на пресконференция говорителят на Държавната здравна комисия Ми Фън. Като цяло в китайските болници бяха изписани 63 452 души с коронавирусна инфекция, от тях 46 452 бяха лекувани в Ухан.

В Сърбия заповедта за въвеждане на вечерен час беше удължена от 30 април до 4 май. Дотогава е забранено движението навън от 18.00 ч. вечерта до 5.00 ч. сутринта. Гражданите над 65-годишна възраст ще могат да излизат на едночасова разходка между 18:00 и 1:00 ч. полунощ най-много до 600 м от мястото им на пребиваване, а магазините ще бъдат отворени за тях в четвъртък от 16:00 до 7:00 ч. Удължаването на срока се прави с цел да се ограничат социалните контакти по време на предстоящите първомайски празници.

Гърция обяви за още четирима починали от Covid-19, като те станаха вече 134. Има регистрирани 11 нови заболели и те достигнаха 2517.

В Северна Македония бяха регистрирани 19 нови случая на коронавирус за изминалото денонощие, с което общият им брой става 1386. С новите две жертви почиталите са вече 61.

Спад на заболеваемостта пък има в Словения. Там бяха регистрирани само 8 нови случая на заразени (общо 1396). С нов един смъртен случай, починалите стават 82-ма. Там броят на хоспитализираните намалява. В момента общо 80 пациенти се лекуват в болници в цяла Словения, от които само 23-има са в отделения за интензивно лечение.

И в Албания също отчетоха спад. За последните 24 часа са диагностицирани 14 нови болни (общо 726), общо починалите са 28, с една нова жертва.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене