Борисов: От утре всеки кмет решава дали и кога да отвори парковете

Създадена е организация в 8 столични парка, обозначени са маршрути, които са посочени в брошури и на сайта на Столична община

Кметовете ще могат още от утре да отворят парковете за разходки. Това обяви премиерът Бойко Борисов след като посети Южния парк в столицата заедно с кмета Йорданка Фандъкова, министри и членовете на Националния оперативен щаб. Здравният министър Кирил Ананиев още днес ще отмени забраната, а от утре всеки кмет ще може да прецени дали да го разреши посещенията.

Столичната община предлага родители с малки деца да посещават парковете между 9.30 часа и 18.30 часа. Ще се допускат най-много двама възрастни с колкото деца имат, като препоръчителната възраст е 12 години. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си, и тези, които спортуват.

„Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи. Забранява се пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организация“,  заяви кметт на София Йорданка Фандъкова.

В Южния парк се проведе тренировка относно организацията за движение в паркове и градинки в София, така че родители на малки деца да могат да излизат на разходка за кратко. Идеята на столичния кмет е да има определени маршрути и определен часови диапазон, в който те да се разхождат. Освен това, в парка децата и родителите им няма да могат да сядат на тревните площи и на пейките.

Създадена е организация в 8 столични парка, обозначени са маршрути, които са посочени в брошури и на сайта на Столична община.

„Над 80 човека са служители на общината и доброволците, над 40 човека са предоставени от полицията. Всички тези хора ще бъдат в помощ на хората, ще им обръщат внимание за някои нарушения“, обясни Фандъкова.

„Сутринта проведохме съвещание с Щаба. В заповедта на министъра ще бъде променено, за да могат да се използват парковете. Преценихме, че този риск е премерен и няма да натоварим болниците. Ако ограниченията не се спазват, ще ги затворим отново“, обясни премиерът Бойко Борисов и призова гражданите да спазват всички ограничителни мерки.

http://www.facebook.com/100006542380422/videos/2740952459466140/

flagman.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене