Мъж от Благоевград е предаден на съд за нарушена заповед за защита от домашно насилие

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.У. (на 42 години) за извършено от него престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК.

Обвиняемият И.У. бил женен за Л.У.(М.) и от този брак имали две деца. Отношенията между съпрузите били влошени, поради поведението на мъжа при употреба на алкохол и проявявана срещу жената агресия. По тази причина Л.У.(М.) падала молба за прекратяване на брака.

Освен това, във връзка с извършен спрямо нея акт на домашно насилие от страна на обвиняемия, тя подала в съда искане за предприемане на мерки по Закона за защита от домашното насилие. Било образувано гражданско дело.

С оглед достатъчно данни за наличие на пряка и непосредствена опасност за живота и здравето на Л.У.(М.), на 28.02.2019 г. съдът издал заповед за незабавна защита, която била няколкократно нарушавана от мъжа. В тази връзка било образувано наказателно производство, по което му било наложено административно наказание „глоба“ в размер на 1000 лева.

На 22.03.2019 г., по образуваното гражданско дело, съдът издал заповед за незабавна защита от домашно насилие. На И.У. било забранено да приближава Л.У.(М.), обитаваното от нея жилище, местоработата й, както и посещаваните от нея места за социални контакти и отдих за срок от 9 месеца.

На 12.12.2019 г. обвиняемият се обадил на сина си по телефон. Детето му споделило, че поради финансови затруднения и неплатена сметка в апартамента, който обитава с майка си, ще бъде спряно електричеството. Тогава мъжът му казал, че след 10 минути ще чака майка му пред денонощния магазин, за да й даде пари, с които да плати задължението.

Притисната от необходимостта да вземе обещаните средства, Л.У.(М.) отишла до въпросното място. Там я чакал И.У. с букет цветя. Попитал я дали идва заради него, при което тя му отвърнала, че е дошла единствено заради парите, които ще му приспадне от дължимата от него издръжка. Това ядосало обвиняемия и след като й предал сумата от 100 лева, същият нанесъл няколко удара в лицето на жената. Пострадалата побягнала, като У. я последвал до жилищния блок, но след като видял там хора се отказал.

Л.У.(М.), която била с видими наранявания по лицето, сигнализирала органите на полицията за случилото се. Посетила и съдебен лекар, който й издал медицинско свидетелство.

Междувременно обвиняемият И.У. бил установен от органите на реда във видимо нетрезво състояние и задържан за срок до 24 часа.

Предстои наказателното производство срещу да продължи в съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене