ЕФЕКТ НА ДОМИНОТО! Риболов със заразен приятел докарал Covid-19 на служителя в ТЕЛК – Благоевград

8 души от Симитли са с положителни проби за коронавирус. Всички са от семейството на шофьора на община Симитли Васил Падешки, който бе приет с двустранна пневмония навръх Великден в благоевградската болница, а впоследствие е установено, че е с Ковид-19. РЗИ направи PSR тестове на хората от близкото обкръжение на шофьора, както и общински служители, резултатите от които станаха ясни вчера. Положителни са пробите на жената на Васил Падешки – Зорка , която също е служител в общината, и на двете им деца. Сред заразените е нейната майка и семейството на брат й. Всички те са поставени под домашна карантина, хоспитализация не се налага, тъй като състоянието им е добро и им е назначена терапия.

Притеснително е, че тъщата на Падешки работи в шивашко предприятие в Благоевград, а шуреят му във фирма на известен благоевградски бизнесмен. Това означава, че трябва да бъдат изследвани всички служители и в двете фирми.

Иначе пробите на останалите 28 служители на община Симитли, включително и на кмета Апостол Апостолов, който предварително бе карантиниран за 14 дни като контактно лице, са отрицателни. Днес започва масирано тестване за Ковид-19 на 200 жители от Симитли, след като общината осигури  PCR тестове.

„Отрицателни са и пробите на лекарите и медицинския персонал във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоеврад” ,заяви  шефът д-р Румен Кондев. Отделението, в което първоначално бе лекуван Васил Падешки, преди да бъде диагностициран като носител на коронавирус, бе подложено на сериозна дезинфекция и временно затворено. След излизане на положителните резултати от вчера отново бе отворено.

Заради трима пациенти с коронавирус временно е затворено вътрешното отделение в частната болница ПУЛС. Заразените са семейство и лекар от ТЕЛК, които са преместени в инфекциозното отделение. Жената е деловодителка в следствения отдел на Окръжна прокуратура – Благоевград, поради което вчера бяха направени тестове на прокурори, следователи и служители. Съпругът на деловодителката е служител в ТЕЛК, като случаят за него бе потвърден завчера от РЗИ. Преди време той е бил на риболов с негов приятел от село Бараково, който също е с Ковид-19. Заразеният е 38-годишен земеделец, който е установен като вирусоносител след преглед при личния лекар. Първоначално той не е имал никакви симптоми, но преди няколко дни се почувствал отпаднал, кръвното му варирало, имал сърцебиене, а обонянието му се притъпило – не усещал вкус и мирис. Това било индикация за общопрактикуващия лекар д-р Виктория Каракостова, че трябва да му направи тест. Пробата се оказала положителна, същите се оказали резултатите на съпругата му – юрист в община Рила, както и на едното им дете, а на другото – отрицателна. Семейството обаче е в добро състояние, предписаните лекарства са парацетамол и витамини. Те са под 28-дневна домашна карантина, а родителите им под 14-дневна забрана да излизат навън.

Кметът на община Рила Георги Кабзималски потвърди, че 33-годишната юристка е заразена. След въведеното извънредно положение тя работила от дома си, но е присъствала на една от последните общински сесии. В тази връзка се предвижда да бъдат направени тестове на общинските служители, което се планира за идния четвъртък. В понеделник ще бъдат взети мерки за ограничаване на състава на общинските служители, заяви кметът на Рила.

В с. Бараково са притеснени, че може да има и други заразени. Говори се, че 38-годишният земеделец е заклал 4-5 агнета около Великден на свои познати. Кметът на селото Стойчо Стойчев отказа информация за ситуацията, тъй като получил забрана от полицията.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене