Отварят паркове и градинки, но вижте какви са условията

Всеки градоначалник ще решава сам какъв да бъде реда в местните паркове, но няма да може да се разхождат родители с гимназисти 

В неделя ще се проведе учение или експеримент, в което ще се създаде организация за посещение на парка и ще се извърши наблюдение дали това ще се спазва. Тази сутрин прочетох, че в Австралия плажовете отново са забранени, защото се оказва, че мерките за дистанция се спазват известно време и след това започват нарушенията. Това обяви шефът на Щаба за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски.

Искрено се надяваме, че нашите съграждани и сънародници ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парка с малки деца. За годините на децата не мога да отговоря. предполагам, че не ме питате за гимназисти, които ще се разхождат с родителите си. Нашата препоръка е граданочалниците на всеки град сами да определят реда за посещение на парковете„, каза още той. По повод напускащите столицата отново хиляди софиянци, ген. Мутафчийски заяви, че тези процеси се следят от МВР и те ще докладват на правителството. „Ние от щаба само следим епидемията и отчитаме случаите и лечението“, уточни той.

Що се отнася до респираторите, в момента има 43-ма интубирани души. Той отново подчерта, че най-важно е да се запази здравната ни система. У нас има 18 лаборатории. Целта е била да има 7000 легла за прием на болните от новия коронавирус. На въпрос за това, че френски учени от института „Луи Пастьор“ отчитат, че едва 26% от преболедувалите изграждат антитела, той заяви, че от щаба никога не са твърдели, че се изгражда силен и траен имунитет.

Никога не сме давали напразни надежди, водейки се от предишни споделени принципи от предишни заболявания. Това е нов вирус и пред нас стоят нови неизвестни. Споделихме в началото, че не наблюдаваме в 100% образуването на антитела„, заяви Мутафчийски.

Той отрече да има случай на човек в България, който се е заразил коронавириса, преборил го е и се е заразил отново. Междувременно от щаба казаха, че COVID-19 може да се предава и през повърхности, освен по въздушно-капков път.

Началникът на РЗИ-София Д-р Данчо Пенчев пък увери, че лечебните заведания са снабдени с всички предпазни материали – от маски до калцуни. Тестуването в Паничерево не е спрямо, според информация на щаба. Ако има неизползвани тестове от дарените на селото, то съдбата им ще се реши от дарителя.

flagman.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене