Как да намалите бюджета си по време на пандемия

Разрастването на пандемията COVID-19 предизвика икономическа криза. Ето как можете да спестите пари в това несигурно време.

Сигурна икономика при коронавирус

Независимо дали сте един от всичките 16 милиона души, които са загубили работа в икономическия спад от пандемията COVID-19 или сте у дома си притеснени, че може да сте следващият заразен, преоценката на вашите финанси е от съществено значение. Всеки трябва да мисли за бюджета си по време на пандемия. Независимо от вашия трудов статус, през това време разходите ви вероятно са се променили по някакъв начин. В зависимост от вашата ситуация, това може да означава да се измисли как да се подпомогне семейството по време на безработицата или да създадете по-голяма финансова сигурност по време на кризата.

Хората, които вече са загубили доходите си, се борят да преминат през тази криза, докато хората, които все още не са ги загубили, са оправдано притеснени. Това е подходящо време, за да намалите ненужните разходи и да преминете в режим на предварителна рецесия.

Поръчка на храна за дома

Любимият ви китайски ресторант вероятно е затворен, но много ресторанти все още предлагат храна с доставка. Поръчката може да се добави бързо. От съществено значение е да можете да готвите у дома. Това е много по-икономично от поръчаната храна, без значение дали сме в пандемията или не. Планирайте меню за поне седмица и купете каквото можете от хранителния магазин. Тъй като ходенето до магазина може да повиши рисковете за здравето за вас и служителите в магазина, направете всичко възможно, за да сведете до минимум контакта, като планирате предварително това, от което се нуждаете.

Членство във фитнес залата

Прекратяването на членство във фитнес или студио, докато съоръжението е затворено, е друг умен избор за спестяване на пари по време на пандемията. Не се притеснявайте за това, че ще загубите някои от съблазнителните подаръци на членството. Така или иначе фитнес салонът няма да работи, затова не взимайте сега карта, а отложете за по-добри времена.

Сега е чудесно време да изпробвате някои безплатни тренировки в YouTube или Instagram у дома. Това е нещо, което можете да продължите да използвате след като фитнес салоните отворят отново и имате по-добра перспектива за финансовото ви положение след карантината.

Излизане

Когато кинотеатрите, концертните зали и стадионите са затворени в цялата страна и в почти цяла Европа, така или иначе няма да можете да харчите приходите си, за да отидете да гледате любимите си групи или най-новия блокбастър. Освен това можете да намерите много безплатни изпълнения на музиканти на живо и да погледате някои филми безплатно. Допълнителна полза от карантината е оставането у дома. Разходите ви ще намалеят, тъй като няма да излизате и няма да харчите излишно.

Пандемията е подходящ момент за намаляване на излишните разходи. Финансистите препоръчват на хората да следват бюджета 50/30/20 , в който 50 процента от приходите отиват за домашни нужди, 30 процента към желания и 20 процента към плащания на дългове и спестявания. Точно при онези 30 процента наистина можете да намалите разходите.

Абонаменти

Вероятно сега не е моментът да анулирате абонамента си за Netflix, но може с изненадада разберете колко абонаменти плащате и всъщност не използвате. Редица приложения могат да ви помогнат да идентифицирате всички абонаменти, за които плащате. Погледнете на тях с критично око, за да определите без какво можете да живеете в момента. Определено ще ви проличи, че спестявате.

Транспорт

Транспортът е друг разход, който вероятно вече е намален, защото много от нас работят и се учат от вкъщи. За да се предпазите от заразяване с коронавируса и за вашето финансово здраве, трябва да шофирате или да използвате обществен транспорт само, когато е абсолютно необходимо.

Дрехи

Въпреки че няма да можете да пазарувате на воля в любимия си магазин, онлайн пазаруването може да бъде изкушаващ начин да го направите у дома, особено когато видите реклами за 30, 40 или дори 50 процента от отстъпката от вашата любими марки. Ако обаче искате да спестите разходите от бюджета си, избягвайте пазаруването на нови дрехи в момента. За щастие, фактът, че повечето хора са си у дома и събитията са отменени, може да ви помогне да ограничите разходите за нови тоалети за вас и вашите деца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене