Търговци в Благоевград изхвърлят храна след затварянето на пазарите за Великден

Допуснахме загуби – изхвърлихме кромид лук, спанак, зелена салата, съобщиха малки производители от пазара в Благоевград в ефира на Нова телевизия.

Търговец на яйца коментира, че всеки ден му се налага да изхвърля продукция, тъй като няма продажби повече от 5 дни. Най-тежко е било през първите дни на забраната.

„Финансово пропадаме – всеки ден слагам по 50 лв. храна, а хвърлям продукти за 150 лв.“, обясни той. Всички съдържатели на сергии на пазара бяха категорични, че няма смисъл от затварянето им, защото са много по-безопасни от големите търговски вериги. „Хигиената е много добра“, категорични бяха те.

Сред мерките за безопасност на пазара в Благоевград са пропускателния режим само в една посока и задължителното носене на маски. В първите дни на забраната са раздавани безплатни маски от общината за всички, които желаят да влязат и да си закупят от родната продукция. До затварянето на кооперативните пазари се стигна, след като здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, според която те трябва да преустановят работа в дните около Великден, заради неспазване на противоепидемичните мерки и струпването на много хора на едно място.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене