Адв. Ал. Анева-Томова разби „крехката надежда“ за спасение на благоевградския градоначалник

Вчера стана ясно искането на трима съдии от Върховния административен съд-Ваня Пунева, Искра Александрова и Румяна Лилова до Конституционния съд, затова да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА, тъй като противоречи според тях на чл. 16 и чл. 56, изр. 1 от Конституцията на Република България. Поводът е делото за избрания за кмет на община Ветово-Мехмед Мехмед.

Това породи много спекулации по повод делото на кмета на Благоевград- Румен Томов, като дори се достигна до абсурди без каквото и да било правно основание да се иска спиране изпълнението на влязло в сила решение на ВАС, да се иска и ОИК да не насрочва заседание след като получи официално решението, с което е потвърдено решението на Административен съд-Благоевград. Потърсихме за коментар адвокат Албина Анева ,която пребори убедително защитата на Румен Томов в съда ,и ето какво заяви видният благоевградски адвокат: .

Това становище, което се изтъква в медиите, е явно незаконосъобразно и необосновано.

На първо място-това е искане, което не се знае дали ЩЕ БЪДЕ ДОПУСНАТО  до разглеждане и респективно уважено или не!

Ако искането бъде уважено и със свое решение, Конституционният съд приеме, тази норма на ЗМСМА за противоконституционна, то решението на съда не отменя влезлите в сила съдебни решения, постановени от съдилищата до момента. В този смисъл споделям и мнението на съдия Константин Кунчев в една негов труд-„Действие на решението на Конституционния съд за обявяване закон за противоконтитуционен“-19. 01. 2019 г., а именно тезата му, която е съобразена и с практиката на Конституционния съд, че „ решенията на

Конституционния съд, с които се обявява закон за противоконституционен, имат действие занапред, но това тяхно действие не е само по отношение на възникнали след влизане в сила на решението юридически факти, а и по отношение на юридически факти, които са възникнали при действието и въз основа на обявената за противоконституционна норма.

Т. е. решението на Конституционния съд има действие и по отношение на всички висящи, незавършени, но възникнали на основата на обявената за противоконституционна норма правоотношения“. В този смисъл влезлите в сила съдебни решения се ползват със сила на присъдено нещо!

Чл. 151, ал. 2, изр. 3 КРБ урежда конститутивното действие на решението на КС, установяващо противоконституционност на закон – той занапред не се прилага, което в практиката на КС (решение № 22 от 31. 10. 1995 г. по конст. д. № 25/1995 г., КС) се приема за отмяна на закона и евентуално за възстановяване действието на отменените или изменените редакции на закона преди приемането на противоконституционната му редакция. Всъщност значението на тази норма е, че от влизане в сила на решението на КС всички държавни органи, вкл. съдилищата, са длъжни да не го прилагат.

Именно по тези съображения, единствено законосъобразно действие, след получаване от ОИК официално на решението на ВАС, е насрочване на заседанието и вземане на решение. Няма никакво правно основание за  спиране на изпълнение на влязло в сила съдебно решение, което се ползва със сила на присъдено нещо!

Считам, че следва да се спази закона и да не се спекулира с разширителни тълкувания, за да се влияе по един или друг начин на общественото мнение,ЗАЯВИ АДВОКАТЪТ

Припомняме, че адвокат Анева бе защитникът на тезата за нарушението на кмета Томов, тя депозира първа жалба СРЕЩУ РЕШЕНИЕТО НА ОИК БЛАГОЕВГРАД ДА ОСВОБОДИ КМЕТА, от името на партия МИР, чийто  пълномощник бе по делото. И в двете съдилища АС и ВАС Анева направи брилянтна защита на тезата си, разбивайки на пух и прах аргументите на защитата на Томов. Така, че се доверяваме на нейното компетентно мнение по темата, което  потвърдиха пред Struma. com и други юристи от Благоевград и софийските съдилища. Потърсихме за коментар и председателя на ОИК Благоевград Мартин Бусаров, който е категоричен:

Не мога да коментирам бъдещи действия на Конституционния съд, не е ясно дали въобще ще има такива по това предложение. Очаквам решението на ВАС, за да свикам ОИК и да го изпълним, както ни е задължението в момента. Мога да давам мнение по влезли в сила решения, каквито са решенията на АС Благоевград и ВАС, а те са- ОИК да прекрати правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов, заради нарушението, което е извършил, без да има право да коментира фактите и доказателствата, приети от ВАС , каза още Бусаров.

От вчера поддръжници на градоначалника се опитват да манипулират общественото мнение, твърдейки, че Румен Томов ще запази поста си. Отново ставаме свидетели на опит за заблуда такъв какъвто имаше и докато обсъждахме нарушенията на кмета. И тогава се твърдеше, както и той самият, че “ Трима съдии мислят по-добре от един“  и се подхранваше надеждата, че ВАС ще остави кмета в кабинета. Видяхме решението на ВАС, ще видим и решението на ОИК. При всички случаи Благоевград трябва да започне да се готви за избори. Другото е спекулация И ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ…ЗА ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене