Ген. Мутафчийски отхвърли разхлабване на мерките

Засега Националният оперативен щаб не може да препоръча разхлабване на мерките. „Ние в момента се намираме в качващата се крива на заболяването.“ Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб, пред БНТ.

Имаше и неспазване на мерките около Цветница.  „Толкова много пъти обяснявахме какво е коронавирус, колко е опасно това нещо и се изненадах, че хората не разбраха все пак. Има хора, които едва ли не казват, че няма такова нещо“, каза шефа на щаба.

На въпрос за бързите тестове ген. Мутафчийски каза, че те не откриват бързо новозаболелия – откриват ги или излекувани, или в разгара на болестта и не са подходящи.

„Борбата на Щаба беше да обяснява непрекъснато и да устои на натиска, свързан с икономически обосновани претенции от различни места, които искаха да тестват България с бързи тестове още в началото на епидемията, което щеше да струва на България половин милиард лева и щеше да покаже нищо“, каза още ген. Мутафчийски.

Имахме невероятното щастие поради комплексни причини да бъдем слабо засегнати от тази епидемия, допълни още той. Имахме щастието, че тогава имахме втора грипна епидемия и се наложи да се предприемат карантинни мерки – тогава за учениците, но това изигра много голяма роля за бъдещето разпространение на заразата и даде възможност на лечебните заведения да се подготвят, коментира още шефа на щаба.

Има в момента критични точки в страната – в Северозападна България, които стават още по-критични заради загуба на персонал, който е заразен. Това е Видин конкретно, уточни Мутафчийски.

По думите му хората с хронични заболявания, не е задължително да загинат от коронавируса, и обяви че у нас е излекуван 86-годишен мъж. В България е трудно да се изчисли коефициентът за това колко души заразява един носител на вируса. Коефициентът у нас е над 3,5 , но той не оказва кой знае какво влияяние върху решенията, които се взимат, каза ген. Мутафчийски. По-важен е капацитетът на здравните заведения – той в момента е много добър, допълни той.Ген. Мутафчийски потвърди, че в материалите на СЗО и на института „Робърт Кох“ има информация за това, че ако имаш антитела или си прекарал вируса не значи, че не може да те повтори, а единствената алтернатива е ваксината.

На въпрос за заразени китайски граждани у нас ген. Мутафчийски каза, че не е известно да има болен китаец у нас. Повече от 100 граждани от китайски произход са се прибрали в България след Китайската нова година, но сами са се поставили под карантина и няма нито един заболял.

Факт е, че след като няма лечение за този вирус и няма ваксина, ние не може да изпадаме в такава наивност, че той ще се разтвори във въздуха от самосебе си, каза ген. Мутафчийски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене