Няма риск при изпълняване на имунизационния календар

Родителите не бива да се притесняват, че започваме изпълняването на имунизационния календар в сегашната ситуация. Няма и смисъл децата да се тестват за коронавирус. Ако всичко се изпълнява така, както сме препоръчали на личните лекари, всичко ще мине без проблем.

За целта имунизирането трябва да се извършва в определен ден от седмицата, за да няма струпване на деца. Тогава не трябва да се приемат други пациенти, така няма да има смесване на потоци и рискът е минимален. За да се имунизира детето обаче, то не бива да има никакви симптоми за дадено заболяване или настинка, не става дума само за COVID-19. В противен случай имунизацията може да се отложи при преценка на личния лекар. Но при всички останали ваксини, които са пропуснати през предишните два месеца, може да започне постепенно наваксване. Разбира се, ако има добра организация от джипито. Така че лекарят трябва да прозвъни и да даде часове, за да няма струпване на майки и родители пред кабинетите. Тук не говорим изобщо за други пациенти.

Нека уточним, че по принцип забавянето на имунизациите не е фатално и няма повод за притеснение. Разбира се, при деца до 1 година, където са съсредоточени повечето ваксини, 2-3 месеца е доста дълъг период и е разбираемо майките да се притесняват. Ние също не искаме този период да продължава дълго, защото инфекциозните болести си продължават – има и морбили, и рубеола и др. Надявам се през май и юни това забавяне да бъде преодоляно, имаме всички необходими ваксини. Ако се направи добра организация, това може да се случи. Няма риск от странични ефекти при тези имунизации, положителното е, че децата не са от най-рисковите групи. Виждате, че и до момента тези 900 случая, които имаме у нас, много малко са деца. И то по-скоро са положителни, отколкото да имат симптоми и да не са в добро състояние.

Нека майките да споделят с личните лекари всичко, което ги притеснява за състоянието на децата им. Ако имат данни за контакти на семейството с доказано болен, тогава личният лекар може да поиска допълнително изследване, за да е сигурен, че всичко е наред. Но така или иначе имунизациите се правят след лекарски преглед и ако има най-малко съмнение, поставянето на ваксината може да се отложи до три месеца. Не е фатално обаче за никого. Там, където няма широко разпространение, няма никакъв проблем календарът да се изпълнява. Знаете, че дори има цели области, където няма нито един случай на заразен с коронавирус. Така че нека да не трупаме неимунния контингент.

Много хора се надяват, че заради сегашната ситуация антиваксърската вълна, на която бяхме свидетели, ще отшуми. Имайки предвид най-крайните форми на тези движения обаче не съм сигурен, че ще променят вижданията си. До такава степен вижданията им не почиват на факти и научни истини, че според мен нищо не е в състояние да промени мисленето им. Просто в момента са много притихнали, защото виждат, че цялото човечество се надява на ваксина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене