Благодатният огън ще стигне до всеки православен храм и тази година

В Ерусалим предстои церемонията по слизането на Благодатния огън в храма „Възкресение Христово“.

Тази година церемонията ще бъде без поклонници и с ограничен брой участници – около десет, но ще се излъчва по телевизията за целия свят.

С решение на Светия синод тази година духовници от Българската православна църква няма да пътуват до Йерусалим, за да пренесат в българските храмове от Благодатния огън, който се очаква да слезе и днес – на Възкресение Христово.

В повечето църкви пазят Свещения пламък от миналата година, така както и в столичния катедрален храм „Света Неделя“, обясни за „Хоризонт“ отец Кирил Попов:

„Това е чудо, което става всяка година на Велика Събота на Божи гроб! През тази година наша делегация няма да отиде да вземе Благодатния огън, но за утеха на всички ни в нашия храм ние цяла година пазим това Благодарен огън. И сега тези, които имат желание могат да дойдат и да вземат този Свети Благодатен огън от параклиса на Светия Синод“.

„Има някои църкви и манастири, където пазят Благодарния огън от миналата година“, потвърди и ловчанският митрополит Гавриил:
„Това е компромис също да не ни обвиняват, защото при идването на Благодатния огън също има събиране на много хора и решихме тази година да не го направим“.

Спестените средства от полета се предоставят за лечение на заразени с Ковид-19, добави ловчанският митрополит:

„После ние решихме парите, които трябваше да се дадат – тук е и самолетът, тук са и летищни такси, да се иде за Благодатния огън, то те нека да се използват за борбата срещу епидемията и за лекуване на болни“, каза митрополит Гавриил.

В Румъния Благодатният огън ще пристигне от Ерусалим и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите в страната на летището в Букурещ.

Делегация от гръцки духовници ще донесе от Благодатния огън. В Гърция духовниците за пореден път призоваха към смирение и стриктно спазване на мерките на правителството. Полицията е мобилизирана след призиви в социалните мрежи за религиозен бунт срещу ограниченията и затворените църкви, в които дори и камбаните няма да бият тази нощ.Епицентър

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене