Проф. Мутафчийски: Заболеваемостта от COVID-19 у нас е под 1%

Заболеваемостта от COVID-19 у нас е под 1% при това в рискови групи. Това е резултатът, направен с 4000 теста. Това каза по БТВ началникът на Оперативния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Това тестуване не можеше да покаже нещо значително, а е една моментна снимка, която да е полезна за научни изследвания и публикации, но не и от практическа гледна точка. Може да се окаже, че са и 8000. Ние не си правим илюзията, че хващаме абсолютно всички заразени, допълни ген.-майор проф. Мутафчийски.

По думите му, математическите модели, изследвали работата по въпоса в България, са показвали, че се хващат 2-ма на 11 заразени. В последно време цифрата е занижена, като вече е 2-ма на 7 инфектирани.

Допустимо е, че заразените в България и необхванати от здравната система са около 6000-7000 човека. Той обясни, че обикновено няма отказ от тестване, когато то се прави при по-широки групи.

Ние се намираме в такъв етап на епидемията, в който е много по-важно да откриваме болни лица, техните контакти от първи ред и те да бъдат лекувани, както и да се установи дали има още заразени, за да се избегне разхождането на здрави заразаносители, каза ген.-майор проф. Мутафчийски предвид бъдещите изследвания на по-големи групи от населението за COVID-19. Ние ще попаднем на повече хора, може би 999 души от 1000, които няма да имат нито антитела, нито са срещали болестта, нито са болни. Трябва да се има предвид, че нещо, когато се прави, трябва да има икономически издържана основа. При първите планове, които се споделяха от някои лица, сметката беше за около 0,5 млрд. лева., посочи той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене