Главен комисар Иванов: МВР спазва задълженията си за контрол на ограниченията, въведени със заповед

Мерките нямат за цел да създават затруднения, а да запазят здравето и живота на хората

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обявиха предприетата организация и мерки във връзка с предстоящите Великденски празници.

МВР изпълнява заповедта на министър Ананиев, която е в сила, не е променяна и гласи, че областните градове се напускат, когато има основание –  упражняване на трудова дейност, здравословни причини, завръщане на постоянен или настоящ адрес. През почивните дни за повечето хора основанието за напускане и влизане с цел отиване на работа отпада, припомни главен комисар Иванов. Той уточни, че при проверки на случаен принцип на 9 312 декларации е установено, че 641 души са декларирали, че отиват на работа, без да имат сключени трудови договори, а 80 са регистрирани в бюрата за безработни. Целта на изградените КПП-та и проверките е да се запази здравето и живота на хората, полицаите не са там за да наказват и репресират – още веднъж подчерта главният секретар на МВР и призова: нека хората не се опитват да заблуждават полицаите, защото в крайна сметка заблуждават себе си и своите близки.

На територията на страната са изградени общо 215 КПП на входовете и изходите на областните центрове – посочи директорът на ГДНП главен комисар Терзийски и информира, че ще бъдат усилени дежурните екипи, които ще работят на тези пунктове, за да не бъде допуснато безцелно преминаване. По време на Великденските празници полицейските служители ще охраняват близо 4 000 православни храма на територията на страната. В районите ще бъде засилено полицейското присъствие, като целта е както охрана на обществения ред, така и изпълнение на противоепидемичните мерки. Екипите на пътната полиция ще следят за нарушения по ЗДвП.

Екипи на ГДПБЗН са извършили проверки на всички православни храмове в страната, като на 1 281 от тях, където се събират повече хора, беше обърнато по-специално внимание – информира директорът на главната дирекция главен комисар Николов. Приоритетно е проверявана създадената организация за пожарна безопасност, условията за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене и обезопасеността на местата за палене на свещи. Дадени са съответните указания за безопасно поведение. Връчени са 148 писмени разпореждания, основно за реорганизиране на евакуация, презареждане на противопожарни уреди. В 28 от най-значимите обекти е организирано денонощно оперативно дежурство, в тази операция са ангажирани 501 служители. Бъдете особено внимателни при паленето на свещи, те са потенциален източник за пожар и в къщи, и в храма – апелира директорът на ГДПБЗН.

Мерките за обществения ред и безопасността на гражданите в столичния град по време на Великденските празници са обсъдени с представители на Светия Синод. СДВР ще охранява прилежащата територия около храмовете, обобщи директорът старши комисар Хаджиев. По отношение на частичните ограничителни мерки в два квартала в София той уточни, че 23 са КПП-та в кв. „Факултета“ и пет – в кв. „Филиповци“. Ще се осъществява контрол за избягване на струпването на хора на едно място, за задължително носене на маски и недопускане на безцелно движение в кварталите. Пропускателният режим ще е като на КПП-та на областните центрове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене