Класическата зелена салата би намерила своето място на всяка една Великденска трапеза

Зелена салата – класическа рецепта с нововъведения

Една истинска зелена салата на Великден задължително трябва да бъде обогатена с варено яйце и червени репички, което прави класическата зелена салата радост, както за окото, така и за небцето. А що  се отнася до това, кое е перфектното мезе за една малка ракия, то няма по-подходящо от зелената салата.

6 порции

10 мин.

Необходими съставки:

зелена салата
1 брой
спанак
15 листа
репички
5 броя
варени яйца
1 брой
пресен лук
1/2 връзка
кълнове
50 грама
моркови
1 брой
маслини
8 броя
ленено семе
1 супена лъжица
слънчогледови семки
1 супена лъжица

Рецептата:

Пролет пукна! А с пролетта освен топлото и слънчево време дойде и нова „зелена вълна” в кухнята! Зелени салатки, марули, коприва, лапад, спанак, репички, пресен лук и чесън! Най-чаканите и най-вкусните витамини! С появата на всички тези зелении на пазара тежките зимни салати вече не са актуални и гладът за зелена салата е особено голям! Всяка домакиня има своята рецепта за зелена салата. Предложената тук рецепта е много близка до класическата рецепта за зелена салата, но добавените кълнове, спанак и семена я правят много по-полезна, малко по-интересна и доста по-вкусна.

  1. Едно то на-важните неща при приготвянето на зелена салата, за да остане тя по-свежа и пухкава е, че зелените салатки и марулите трябва да се късат с ръце, а не да се режат с нож. Накъсаните зелени салатки остават много по-сочни и не се смачкват, както когато са нарязани с нож. Освен, че губят добрия си външен вид, когато са нарязани с нож те се окисляват и губят голяма част от полезните си свойства. В голяма купа накъсвате измитата салатка и листата спанак. Измивате и нарязвате на дребно чесъна, лука и репичките. Почиствате и измивате моркова, настъргвате го на едро ренде и го добавяте заедно с другите нарязани зеленчуци към накъсаните салатки и спанак.
  2. Най-освежаващият елемент на тази зелена салата са кълновете. За почитателите на диетичното и здравословно хранене ползването на кълнове в кухнята не е новост. Свежите кълнове са много полезни, често са наричани жива храна. Кълновете от люцерна са много свежи и сочни, а кълновете от кресон имат леко парлив приятен вкус – чудесно допълнение към всяка свежа салата. Може да ползвате и други кълнове – кълнове от жито, или пък овесени кълнове. Преди да ги добавите към салатата задължително ги измийте, „разчепкайте ги” добре, като ги отделите доколкото е възможно един от друг, за да не останат на топка в салатата.
  3. След като всички зеленчуци са в купата идва и момента за овкусяването ѝ. Изцеждате сока на ¼ лимон, добавяте сол и 2-3 супени лъжици зехтин и разбърквате добре. Добавяте семената и маслините и отново разбърквате внимателно, за да остане салатата максимално свежа и пухкава. Преди сервиране украсявате със свареното яйце.

Рецептата за зелена салата е изпълнена!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене