Днес е Велика сряда – третият ден от Страстната седмица

Днес е Велика сряда – третият ден от Страстната седмица, последната от живота на Сина Божи. Ден, в който Исус Христос продължава да дава уроци на човеците, като след Велики вторник – ден на просвещение и смирение, им разкрива силата на опрощението.

Но на този ден е и зловещият заговор – Юда обещал да предаде Господа за тридесет сребърника (Мат. 26:3-5, 14-16, Марк 14:1-2, 10-11, Лук. 22:1-6). Той уговаря с юдейските първенци предателството на Исус. Това е денят не само на най-страшното предателство в човешката история. Това е ден и на велика надежда.

В деня на Светата и Велика сряда се припомня и едно от последните събития преди страданията на Господ. То е за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелствува почитта си към Него. В бързината тя счупила съда, за да се разлее по-лесно мирото. То струвало скъпо – триста динария, и някои от Апостолите възнегодували срещу нея, защото смятали, че трябвало мирото да се продаде, а с парите да се помогне на бедните.

 

Но Божият син им отговорил: „Сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате“, „тя извърши добро дело за Мене [като] превари да помаже тялото Ми за погребение“. Христос казал, че за това й усърдие ще се разгласи по цял свят. С мирото тя го помазала като за погребение, приживе оплаквала, омивайки нозете му със сълзите си.

Жената блудница, „отчаяна от живота си и опозорена заради нрава си” („отчаянная жития ради и уведомая нрава ради“), моли „приеми мен, каещата се и не ме отхвърляй, съгрешаващата” („приими мя, кающуюся, юже не отринул еси согрешающую») (Стихири на Велика сряда от монахиня Касиана).

Тя е тази, която се намира между отчаянието и надеждата, между нетърпимата душевна болка и радостта от разкриващите се милост и любов Христови. Тя, покрита с порочността на греха, идва при Него – Извора на чистотата. И намира любов и състрадание. За нея Исус казал, че много се прощава на този, който умее много да обича. На Велика сряда е спасена грешницата, а „погива” Юда, който продава за пари Учителя си.

Народната традиция повелява на днешния ден да се бере здравец, който децата раздават за здраве на Разпети петък. Днес приключва и голямото великденско чистене вкъщи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене