Италиански учени се обърнаха срещу д-р Мария Джизмондо, която споделя тезите на доц. Мангъров

Българка, живееща в Италия, пита защо мълчи българската научна общност

Мария Рита Джизмондо – италианският вариант на проф. Мангъров? Така бе определена тя от потребител в социалните мрежи, с името Даниела Пенкова, която 23 години е живяла в Италия, икономист.
Мария Рита Джизмондо е микробиолог и вирусолог с утвърдени позиции, а едно от последните й изявления гласи: „Тази спешна ситуация е лудост. Объркахме инфекция, малко по-сериозна от грип, със смъртоносна пандемия „(23 февруари); „Не искам да омаловажавам коронавируса, но той създава малко повече проблеми от сезонния грип“ (1 март); „скоро 60-70% от населението ще се зарази, но не трябва да се притесняваме“ (13 март).
Звучи ли ви познато? – пита българката, публикувала информацията публично на стената си. 
Изявленията на Мария Джизмондо предизвикаха  реакции от страна на италианската научна асоциация „Трасверсален пакт за науката“, на която тя е член. От там й изпратили правно известие на 22 март, в което я обвиняват в „тежки публични изявления за коронавируса, които минимизират сериозността на ситуацията и не се основат на научни доказателства „.
На практика колегите й, сред които са най-големите италиански медици, изискват от нея публично да се отрече от думите си и й забраняват да прави подобни ненаучни изявления. Второто последствие за нея е разследване, започнато от прокуратурата в Милано. Мария Рита Джизмондо е обвинена, че е нарушила чл. 656 от Наказателния кодекс, който засяга „Публикуване или разпространение на фалшиви, преувеличени или предубедени новини, които могат да нарушат обществения ред.“
След тези обвинения и огромния брой починали от епидемията в Италия, въпросната Мария Рита Джизмондо измисля следните оправдания: „Случващото се е много странно, сигурно вирусът е мутирал“, „Ама не само аз казвах такива неща, други вирусолози също са ги казвали, защо само с мен се занимавате?“, „Тогава още нямахме достатъчно информация“.
В свои публикации, Даниела Пенкова се обръща към доц. Мангъров, като задава въпрос защо като вирусолог не е на първа линия в спешните отделения и как така си позволява да раздава съвети относно вирус, с който изобщо не се е срещал.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене