Кметът на Банско: Нека всяка къща стане част от църквата

В навечерието на пролетните празници Цветница и Великден кметът на Банско – Иван Кадев, призова съгражданите си да останат по домовете си.  „Нека всяка къща в Банско стане част от нашата църква. Така, както го правим от началото на карантината – по домовете си, но обединени от молитвите, които отправяме чрез камбанния звън. Нека бъдем заедно във вярата си, но духом“, апелира управникът.

Колкото и да е трудно времето за всички ни, нищо не може да намали нашата вяра. Пандемията обаче променя начина, по който я изповядваме, за да запазим живота и здравето – своите и на близките ни, подчертава Иван Кадев.

Тъй като Светият синод прие решение да не затваря храмовете за предстоящите празници, Общинският кризисен щаб предприема поредица от мерки за намаляване риска от заразяване на хората с коронавирус. Дезинфекцират се пространствата около църквата „Света Троица“ и вътрешността на храма. Богослуженията ще се извършват при спазване на ограниченията, въведени със заповед на министъра на здравеопазването. На Цветница ще бъде отслужена света литургия, но няма да бъдат раздавани китки с върбови клони, в храма ще бъде допустимо присъствие на вярващи, но не повече от 15 човека едновременно, няма да се пускат хора без ръкавици и маски за лице.

„Банско е притегателно място за сънародниците ни особено много по време на празниците. Те винаги са били и ще бъдат добре дошли при нас. Но сега нека всички останат по домовете си и да отложат идването си в Банско след преодоляването на пандемията”, призова Иван Кадев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене