Произвеждаме хлорохин до 10 дни

В България започва производството на лекарствота хлорохин, за който проучванията досега показват, че дава добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Това съобщиха от фармацевтичната компания „Чайка фарма“ по NOVA. Компанията вече е подготвила мощностите си за производството.

Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

Лекарството ще бъде готово до десет дни и ще бъде пуснато на българския пазар. То ще струва около 100 лева.

От „Чайка фарма“ обясниха, че е толкова скъпо, защото субстанциите на световните пазари за него са поскъпнали с около 60%.

Предвижда се първоначално да бъдат произведени около 5000 опаковки.

Към момента България е подписала договори за доставка на хлорохин и хидроксихлорохин от Китай, Тайван и Индия. Поради голямото търсене в момента заради COVID-19 обаче не е ясно кога доставките ще бъдат изпълнени. Няколко големи болници по света съобщават за много добри резултати в тази терапия.

Затова вече започнаха клиничните изследвания в световен мащаб, за да се докаже със сигурност ефектът на медикаментите върху лечението на коронавирусните инфекции и да се разбере точно как им действат.

Хлорохиновите медикаменти се ползват основно за лечение на малария, но дават много добър лечебен ефект и при страдащите от ревматоиден артрит и лупус.

Кипър от години произвежда хлорихин, продукцията се радва на много добър пазар в момента.

От миналата седмица инфекционистите във Великобритания започнаха да го прилагат на страдащи от Covid-19 там. Лекарството е включено в терапевтичните схеми, дадени на всички лекари от първа линия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене