МОН: Няма да има редовни занятия от 13-и до 16-и април

Учителите няма да провеждат редовни занятия от 13-и до 16-и април, увериха от образователното министерство. В този период учениците ще са с олекотен режим на разтоварване и ще могат да се включат в онлайн занимания по интереси, виртуално посещение на музеи, час на класа, виртуални разходни на музеи.

В сряда излезе заповедта на просветния министър Красимир Вълчев, с която пролетната ваканция се съкращава и дните от 13-ти до 16-ти стават учебни. В документа е посочено, че той се издава „поради неотложна необходимост от компенсиране на пропуснатото учебно съдържание и заниманията на учениците по време на прекъсванията на учебния процес следствие от предприетите мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на COVID-19 и на други вирусни заболявания с цел осигуряване на живота и здравето на учениците, педагогическите специалисти и други служители в институциите в системата на предучилищното и училищното образование”. От това обаче не следва, че учениците ще трябва да наваксват учебен материал от началото на следващата седмица до Разпети петък. В този период продължават да важат препоръките за работа, които министърът изпрати до училищата още в понеделник, обясниха от ведомството.

В тях се посочва, че от 13-и до 16-и април (периодът на съкратената пролетната ваканция) заниманията на децата да се разнообразят и да се предостави възможност учениците да се разтоварят. Освен това, според ведомството чрез провеждането на различни дейности онлайн ще се ангажира вниманието на малки и големи и ще се спазват мерките за социална изолация. Продължителността на заниманията през следващата седмица пък не трябва да надвиша 4 часа.

Министърът препоръчва през този период учителите да организират занимания, насочени към здравното, екологичното, гражданското и патриотичното образование, безопасност на движение. Часове на класа, в които децата и педагозите да поговорят за опасностите в интернет, също са възможност.През четирите дни могат да се провеждат и дейности за преодоляване на трудностите и наваксване на пропуски в обучението с група от ученици или пък да се правят индивидуални консултации от учителите. По някои предмети като тези в областта на изкуството, технологиите и спорта също могат да се организират часове, ако по тях не са се провеждали достатъчно занимания досега. За по-големите пък е подходящо и организирането на кариерно консултиране. Периодът е подходящ и за осигуряване на психологическа подкрепа за преодоляване на наложената социална изолация и за подобряване на работата в екип.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене