Видео: Несправедливо ниски цени на тютюна очакват производителите от село Слащен

IMG_5531

Найле Джамджиева, с. Слащен

Независимо от високото качеството на реколтата тази година, фирмите изкупвачи винаги дават ниски цени на тютюна, с което почти обезсмислят труда им, убедени са жителите на сатовчанското село Слащен.httptoppresa.com20380video-nespravedlivo-niski-tseni-na-tyutyuna А разходите на тютюнопроизводителите са за нафта, бензин, оран, найлон и препарати, за които тютюнджиите не получават никакви субсидии от държавата, твърдят тютюнопроизводителите от Слащен.

Освен тютюн, друг поминък за този край няма. Пробвали са и с други култури, но са се оказали нерентабилни за този район.

Въпреки несигурността на приходите от традиционната култура, селото е относително слабо засегнато от миграцията. Млади семейства от Слащен работят по цяла Европа, но тези, които нямат възрастни родители, които да се грижат за децата им, са принудени да живеят на село и да отглеждат тютюн.

Село Слащен наброява близо 2 000 жители. В СОУ „Св. Климент Охридски“, което в момента се ремонтира основно, се обучават около 400 ученици, а учебно-възпитателния процес се осъществява от 30 квалифицирани учители.

Всяка година над 60 студента от Слащен постъпват във ВУЗ-ове, където се обучават за бъдещи лекари, икономисти, инженери и още много други професии.

 

IMG_5529

с. Слащен, община Сатовча

IMG_5532

пазарен ден в Слащен

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене